Щоб бізнес і стартапи залишалися в Україні, за них потрібно конкурувати, створюючи відповідні умови, - Міністр Кабміну, голова Офісу реформ Олександр Саєнко

14.03.2018

Кабінет Міністрів України в рамках підтримки політики технологічного розвитку держави започаткував роботу Ради інновацій, яка має стати ефективним інструментом взаємодії Уряду, бізнесу та представників наукових кіл, а також майданчиком напрацювання важливих рішень у цій сфері. Перше засідання Ради провів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Учасники засідання відзначили, що в Україні щороку реєструється близько 3 тис. винаходів, понад 7 тис. корисних моделей та близько 2 тис. корисних зразків. Але лише одиниці розробок знаходять прикладне рішення і перетворюються в технології. Проблема в тому, що українські інновації існують здебільшого на папері або «іммігрують» разом з винахідниками за кордон. При цьому намагання профінансувати науку не призводять до бажаного ефекту, часто процес капіталізації в цій сфері відсутній. Винахід патентується, але його практична цінність не визначається і не відслідковується. Не менш актуальним є й той факт, що в Україні існує великий дисбаланс в кількості навчальних закладів вищої освіти та закладів професійної освіти. Як підкреслювали учасники заходу, університетів сотні, а «стояти за верстатом немає кому». Отже, руху в практичну площину розробок немає. І це потрібно змінювати.

Володимир Гройсман нагадав, що з цього року в Україні працюватиме Фонд підтримки інновацій та стартапів. Його бюджет становить близько 50 млн грн, і за оцінкою Кабінету Міністрів ці кошти можуть профінансувати близько 80 найбільш перспективних проектів. Окрім того, є велике прагнення допомогти науковцям – з огляду на ухвалення необхідних регуляторних рішень, які поліпшать ситуацію і дозволять всім задіяним сторонам співпрацювати більш конструктивно.

За підсумками засідання, координатором роботи Ради інновацій призначено Міністра Кабінету Міністрів України, голову Офісу реформ Кабміну Олександра Саєнка.

На порядку денному Ради - ​підготовка законодавчих змін, які б відповідали сучасним реаліям інноваційної роботи та європейським вимогам. Центри підприємництва на базі наших університетів, бізнес інкубатори ​повинні стати основою інноваційного розвитку України​. А щоб бізнес і стартапи залишались в Україні​, за них потрібно конкурувати, створюючи відповідні умови, - зазначив Олександр Саєнко. 

На зустрічі обговорили також питання стимулювання розвитку криптоекономіки та ІСО. Зокрема з боку бізнесу надходять пропозиції внести майнінг до КВЕДів або забезпечити можливість платити податки з ІСО. Уряд розгляне ці та інші пропозиції найближчим часом.

На етапі створення знаходяться Офіс підтримки інновацій та Фонд підтримки інновацій та стартапів, що має розпочати роботу вже літом, щоб восени отримати перше фінансування.

Я щиро переконаний, що найближчим часом ми можемо зробити квантовий стрибок в розвитку інновацій, - Олександр Саєнко. 

Останні новини