У Києві пройшов Європейський регіональний форум з промисловості

21.02.2018

21 лютого у Києві пройшов Європейський регіональний форум з промисловості. Офіс реформ Кабміну виступив співорганізатором Форуму. 

4 сесії, 25 спікерів, 300 учасників. Форум є частиною EU Industry Day, що вже вдруге проводиться Єврокомісією та спрямований на обговорення сучасних викликів, можливостей та трендів розвитку європейської індустріальної політики. Захід поєднує ключових стейкхолдерів з промислового та фінансового сектору, науки, інновацій, представників урядів країн ЄС та країн-партнерів, серед яких, ключовою є Україна.

Керівник проекту "Розвиток інновацій та промисловості" нашого Офісу Ольга Болібок модерувала сесію "Автомобільна промисловість та машинобудування в системі побудови європейських ланцюгів доданої вартості".

Учасники сесії обговорили:

  • потенціал українських автомобільних та машинобудівних підприємств в рамках інтеграції в європейські та глобальні ланцюги доданої вартості, що був представлений досвідом таких успішних компаній, як ПрАТ «Єврокар» та CORUM GROUP;
  • питання професійної освіти та кадрів для автомобільної промисловості та машинобудування, серед яких успішний пілотний проект з Баварським Міністерством освіти в компанії СП «Сферос-Електрон»;
  • успішний досвід створення R&D відділів в представництвах іноземних компаній, що займаються виготовленням автокомпонентів;
  • основні регуляторні проблеми в Україні, що були дуже детально представлені німецькою компанією Костал Украина;
  • стратегію розвитку електромобілів в України протягом 15 років за ініціативи Міністерства інфраструктури України;
  • гармонізацію технічних регламентів та стандартів між Україною та ЄС у перспективі підписання Угоди про оцінку відповідності й прийнятність промислових товарів між Україною та ЄС (ACAA) і ініціативи Уряду щодо покращення бізнес-клімату від експертів SAGSUR.

Домовились про наступні кроки:

  • Інтегрувати існуючий успішний досвід по взаємодїї у професійній освіті між бізнесом та навчальними закладами у проект ЄС по професійній освіті, старт якого заплановано на 2018 рік.
  • Продовжити обговорення питань форуму на спільному засіданні робочої групи з автомобільної промисловості в рамках Індустріального діалогу високого рівня Україна - ЄС, що відбудеться 27 березня 2018 року в Києві.
  • Провести аудит існуючих регуляторних перепон та активізувати співпрацю бізнесу та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України для скасування регуляторних бар'єрів у галузі.
  • Активізувати B2B взаємодію українских та ЄС виробників у рамках кластерних ініціатив.
Останні новини