За ініціативи Офісу реформ Кабміну у Києві обговорили перспективи розвитку національних кластерів

28.12.2017

19 грудня відбувся круглий стіл "Перспективи розвитку кластерних ініціатив у 2018 році. Критерії кластерів та досвід їх створення в ЄС". Захід організований Офісом реформ Кабінету Міністрів України разом з Радою з розвитку інновацій Кабінету Міністрів України та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України за підтримки ГС «Українська Агропродовольча Долина» (Ukrainian Food Valley), Німецько-Української промислово-торгівельної палати та Україно-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр.

«Кластерний підхід для провідних країн світу є основою злагодженої промислової та інноваційної політики. Створення ефективних умов для взаємодії між сучасною кластерною політикою, стратегіями розумних спеціалізацій та політикою децентралізації дозволить Україні прискорити економічний розвиток та зміцнити конкурентні переваги регіонів на міжнародному рівні», - зазначила старший проектний менеджер Офісу реформ КМУ Ольга Болібок.

Представники вже діючих кластерів з різних регіонів України, представники органів влади, міжнародних проектів та партнерів, представники академічної спільноти обговорили під час круглого столу актуальні питання розвитку кластерів та плани на наступний рік:

- кластерні об'єднання як драйвери економічного розвитку регіонів;

- програми взаємодії України та ЄС;

- кластери в Україні: успіхи та проблеми у діяльності;

- кластерні ініціативи в регіонах: досвід, виклики та історії успіх;

- фінансові та технічні програми підтримки кластерів у 2018 році;

- розвиток кластерів в регіонах - німецький досвід, критерії визначення кластерних ініціатив;

- визначення та критерії кластерів та кластерних об'єднань за підходом Європейського союзу як підґрунтя для підтримки інтернаціоналізації кластерів.

Програма розвитку кластерів на національному та регіональному рівнях сприятиме інтеграції регіональних ланцюгів доданої вартості до міжнародних виробничих мереж та подальшої інтеграції з ЄС. Згідно домовленостей між Українським Урядом та Європейською Комісією у 2018 році Українські кластерні організації мають можливість інтегруватися до європейської та міжнародної кластерної спільноти, отримати фінансову та технічну підтримку в рамках програми сусідства ЄС за умови синергетичної кластерної політики на національному та регіональному рівнях. Передумовою такого розвитку є тісна співпраця національних та регіональних державних і приватних стейкхолдерів, кластерних ініціатив та організацій із залученням міжнародних експертів, чіткого визначення критеріїв та поняття кластерів та узгодженої програми дій.

У рамках круглого столу було визначено засади національної кластерної політики, представлено можливості для існуючих кластерів отримувати підтримку від Уряду України та ЄС, сформовано спільний план дій на 2018 рік.

Відеозапис зустрічі -  https://www.facebook.com/ReformsDeliveryOfficeCMU/videos/1069637559851730/

Фотозвіт - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1070378283110991.1073741834.912046812277473&type=3

Останні новини