Дайджест відновлення України

20.11.2023

До вашої уваги черговий огляд медіа, офіційних заяв та думок експертів на тему відновлення України за 11 – 17 листопада 2023, підготовлений Офісом реформ КМУ. 

ГОЛОВНІ НОВИНИ 

Україна розраховує набути повне членство в ОЕСР. 

Послідовно виконуємо рекомендації Єврокомісії: Уряд удосконалив вимоги до моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів в Україні. 

Уряд ухвалює рішення, які дозволять Україні активніше долучитися до Європейської програми транскордонного співробітництва - Денис Шмигаль. 

Разом з MIGA домовились про створення робочої групи, яка має пришвидшити залучення додаткового фінансування  для страхування інвестицій в Україну. 

Уряд залучає майже 1,1 млрд доларів позики від Світового банку.

Уряд залучає грант на 190 млн доларів від Норвегії та грант на 70 млн доларів від Швейцарії.

Україна і пул британських страхових компаній утворили механізм, який зробить чорноморський коридор доступнішим для експортерів.

Фонд підтримки енергетики України: Данія зробить внесок у 7 мільйонів євро.

Данія підтримуватиме відбудову громад в Україні спільно з ООН.

Великобританія надала Україні понад 1,6 млрд доларів США фінансової допомоги з лютого 2022 року.

США готові надати Україні до $500 мільйонів на зміцнення енергосистеми.

Банк розвитку Ради Європи виділив Україні 100 млн євро на реалізацію проєктів в галузі відновлення медичної інфраструктури та реабілітації. 

IFC вивчатиме інвестиційні проекти, надані Мінекономіки, для можливого фінансування. 

США висловлюють зацікавленість інвестувати в українську енергетику.

 

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Лана Зеркаль, Ексрадниця міністра енергетики, надзвичайна і повноважна амбасадорка: Як зробити Україну привабливою для західного та нашого бізнесу – NV

Марина Денисюк, старша проєктна менеджерка напряму відновлення Офісу реформ Кабінету міністрів України, експертка з енергетики та клімату: Реформа під обстрілами: чого чекає ЄС від України в енергетиці та зеленому порядку денному Європейська правда

Маріанна Коніна, Chief Public Engagement Officer міжнародного холдингу TECHIIA: Криза як можливість: три кейси з європейських міст як приклад для відновлення України Економічна правда

Ніл Фергюсон, історик та економіст:«Почніть зараз, а не завтра!» Відомий історик закликав Захід розпочати негайну модернізацію і відновлення України – NV

Євген Алефіренко, журналіст: Міста України: на чиї гроші відбудова і хто все вирішує –  LB

 

Більше новин та деталей шукайте у нашому Дайджесті відновлення.

 

Останні публікації