Долучилися до ІІ Форуму з аграрного права Асоціації правників України

27.05.2024

Андрій Мартин, старший проєктний менеджер за напрямом земельної реформи Офісу реформ Кабміну, взяв участь у сесії з обговорення топ-тем для аграрного бізнесу та розповів про пріоритетні дії Уряду у сфері земельних правовідносин.

Під час виступу Андрій Мартин наголосив на головних завданнях адаптації земельного законодавства до умов воєнного часу, що передбачають пришвидшення надання земельних ділянок для найбільш нагальних потреб держави та бізнесу, а також покращення інвестиційного клімату. 

“Важливими дороговказами для розвитку національного законодавства наразі є Рекомендації Єврокомісії, Звіт щодо України в межах пакета розширення ЄС, структурні маяки МВФ, План у межах Програми ЄС Ukraine Facility, Умови Світового Банку тощо”, - зазначив Андрій Мартин. 

За його словами, пріоритетним завданням стає повне приведення аграрного та земельного права України у відповідність до правової системи ЄС, реалізація заходів Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки. 

Поточними завданнями у галузі земельних відносин та аграрної політики, на які звернув увагу Андрій Мартин, є удосконалення інформаційного обміну між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно і Державним земельним кадастром, пілотний проєкт з проведення масової оцінки земель, розбудова Державного аграрного реєстру, що є українським “farm register” – реєстром ферм, а також запровадження в Україні Land Parcel Identification System (LPIS) – інформаційної системи, яку повинна мати кожна країна ЄС для відстеження фактичного використання земель.

Андрій Мартин також відзначив особливості правового регулювання оподаткування земель, що забруднені вибухонебезпечними предметами, а також ключові новели нового законодавства про відведення земельних ділянок для цифрової інфраструктури та морських портів, ухвалення якого очікується найближчим часом.

 

Останні публікації