Долучилися до обговорення проєкту Національного плану з енергетики та клімату на "Energy Freedom by Energy Club"

25.03.2024

До обговорення проєкту Національного плану з енергетики та клімату на "Energy Freedom by Energy Club" - циклу дискусій від енергетичної спільноти України "Energy Club", долучилася Марина Денисюк, старша проєктна менеджерка напряму відновлення Офісу реформ Кабміну, експертка з енергетики та клімату.  

Марина Денисюк – член Міжвідомчої робочої групи з питань підготовки пропозицій та рекомендацій з розроблення НПЕК.

У своєму виступі вона підкресила, що затвердження та впровадження НПЕК запровадить комплексний підхід до формування енергетичної та кліматичної політики. НПЕК узгодить усі документи державного планування органів виконавчої влади в цих сферах, забезпечить належний рівень планування. 

Окрім того, розробка і схвалення НПЕК є умовою для розподілу фінансової допомоги ЄС в межах програми Ukraine Facility, що закріплено в регламенті програми. 

Також Марина Денисюк зауважила, що на сьогодні: 

  • по-перше, найголовніше зважити  реалістичність виконання передбачених у двох сценаріях НПЕК заходів; 
  • по-друге, знайти можливість перенести цей національний план на регіональний рівень, усі громади повинні розробити місцеві енергетичні плани;
  • по-третє, необхідно знайти фінансування, в тому числі приватне, щоби максимально сприяти реалізації зелених проєктів по всій Україні.

Довідково: підготовка НПЕК є зобов’язанням України в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства згідно із вимогами Регламенту (ЄС) 2018/1999 та відповідних методологічних рекомендацій Європейської Комісії. 

Міністерство економіки України координує розробку НПЕК, до якої долучені всі ключові міністерства і відомства, спільно з незалежними експертами під егідою аналітичного центру DiXi Group та ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» за підтримки Посольства Великої Британії та Net Zero World Initiative. 

В публічних онлайн-консультаціях, що проводилися у листопаді 2023 – січні 2024, сумарно взяли участь близько 1000 зареєстрованих учасників. А в березні 2024, лише один захід з обговорення НПЕК в рамках слухань Конгресу місцевих та регіональних влад залучив понад 1000 учасників.

Також працює Консультативна група високого рівня за участі представників ЄС, Секретаріату Енергетичного співтовариства та країн G7 та Міжвідомча робоча група з питань підготовки пропозицій та рекомендацій з розроблення НПЕК під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко.

Останні публікації