Офіс відновлення та реформ Кабінету Міністрів України залучений у підвищення кваліфікації держслужбовців у сфері європейської інтеграції

17.10.2024

10-11 жовтня, у Києві, відбувся тренінг «Комунікація євроінтеграції: процес створення комунікаційної стратегії та плану заходів» для державних службовців із міністерств, держагентств та служб з метою підвищити їхню кваліфікацію у сфері європейської інтеграції. Захід організований проєктом ЄС Association4U спільно з Офісом Віцепремʼєрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки НАДС та за організації Вищої школи публічного управління.

Серед спікерів тренінгу була Марія Фоменко, старша менеджерка комунікаційних кампаній за напрямом європейської та євроатлантичної інтеграції Офісу реформ та відновлення Кабінету Міністрів України.

«Україна, як країна-кандидат на членство в ЄС, продовжує активну інтеграцію в економічний, культурний та політичний простір Євросоюзу. Європейська інтеграція – це комплексний, масштабний процес, який торкнеться чи не всіх сфер нашого життя, саме тому комунікація євроінтеграції є багаторівневою задачею, для ефективності якої необхідна синергія всіх органів державної влади», – звертає увагу Марія Фоменко.

У контексті того, як держава комунікувала євроінтеграцію до повномасштабного вторгнення та після, Марія навела ключові теми комунікації:

  • державна політика у сфері європейської інтеграції на основі виконання Угоди про асоціацію;
  • розподіл відповідальності за виконання складових державної політики;
  • можливості, які відкрились громадянам завдяки євроінтеграції;
  • основні етапи вступу України до ЄС, реформи та зміни на шляху до членства;
  • поглиблення співпраці з ЄС та підтримка з боку Євросоюзу;
  • моніторинг і протидія дезінформації з дискредитації курсу України на членство в ЄС.

Учасники навчального тренінгу детально ознайомились з етапами створення та реалізації комунікаційної стратегії на прикладі Стратегії комунікації європейської інтеграції. Спікери також поділились своїми знаннями та досвідом у сферах комунікації, правової адаптації до стандартів ЄС, а також стратегій протидії дезінформації.

Говорячи про основні компоненти комунікації процесу європейської інтеграції України, тренери виділили такі:

  • цінності ЄС;
  • гармонізація українського законодавства з правом ЄС;
  • реформи;
  • допомога та підтримка Євросоюзу;
  • проєкти ЄС, в яких бере участь наша країна.                  

Так, під час тренінгу учасники пригадали шість фундаментальних цінностей ЄС, а саме: верховенство права, демократія, повага до гідності людини, повага до прав людини, зокрема нацменшин, рівність, свобода. Урядова інформаційна кампанія EUКраїна розкриває ці цінності, які українське суспільство поділяє з ЄС, на практичному рівні. 

Було наголошено про необхідність використання єдиних матеріалів кампанії EUКраїна, адже продовження використання парасолькової структури EUКраїна закладено також в чинній Стратегії комунікації європейської інтеграції. 

Цікавий факт: найбільш популярна пошукова система в Україні Google при запиті «урядова кампанія» видає інформацію щодо кампанії EUКраїна, більшість зображень під брендуванням EUКраїна.                           

«Маємо максимальну підтримку українського суспільства щодо руху України до членства в ЄС, маємо впевнитись, що підтримка радше раціональна ніж емоційна, тобто свідома, а значить більш стійка та послідовна. Для цього необхідно комунікувати та вибудовувати звʼязок між євроінтеграційними реформами та трансформаціями на шляху до членства України в ЄС із вигодами та можливостями для громадян, бізнесу, наукових спільнот тощо, змінами на краще у повсякденному житті», – підкреслила Марія Фоменко.

За результатами опитувань після тренінгу учасники високо оцінили курс, виділивши такі теми, як розробка комунікаційних стратегій, протидія дезінформації та методи аналізу цільових аудиторій як найбільш корисні. Учасники також наголосили на потребі в ще більшій кількості практичних завдань та розробці матеріалів під конкретні потреби міністерств.

Серед тренерів заходу також – ключова експертка з комунікації проєкту ЄС Association4U Іветта Делікатна, ключовий експерт з правової гармонізації ЄС та перекладу законодавства ЄС проєкту ЄС Association4U Цезар Герма (онлайн) та аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков.

Останні публікації