Оновлений Порядок створення госпітальних округів посилює державну відповідальність за розвиток медичних мереж надання послуг в країні, - Олена Сімоненко

17.08.2020

Чому виникла потреба у прийнятті нового Порядку створення госпітальних округів з опорними закладами охорони здоров’я, які проблеми він вирішує, які можуть бути ризики його імплементації? Прокоментувала ситуацію для VoxUkraine старший проєктний менеджер Офісу реформ Олена Сімоненко.

"Важливим завданням госпітальної ради є розробка Плану розвитку госпітального округу, який, крім стратегії розвитку госпітального округу, шляхів виконання завдань, досягнення стратегічних цілей та обов’язково зрозумілих і вимірюваних результатів у вигляді збільшення тривалості життя на рівні регіонів і зменшення рівня смертності, має містити предметні і дуже потрібні для злагодженої роботи системи надання медичної допомоги на рівні регіону речі.

Наприклад, опис маршрутів пацієнтів в межах госпітального округу, оптимальний розподіл функцій щодо надання медичної допомоги між суб’єктами госпітального округу та визначення напрямів й обсягу медичної допомоги, що повинна надаватися закладами охорони здоров’я на його території відповідно до маршрутів пацієнтів у процесі отримання послуг вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) та госпітального етапу екстреної медичної допомоги.

Окремим питанням Плану розвитку госпітального округу є плани розвитку опорних закладів охорони здоров’я, що мають бути наведені у розрізі кожного закладу охорони здоров’я у вигляді окремого додатка; заходи щодо створення, припинення, реорганізації чи перепрофілювання комунальних закладів охорони здоров’я та плани розвитку кадрових ресурсів в межах кожного закладу госпітального округу.

У той же час, без відповідної фінансової підтримки ці плани залишаться планами, тому та сама госпітальна рада в межах підготовки Плану розвитку госпітального округу має провести оцінку обсягів коштів, що можуть бути спрямовані на фінансування викладених у плані розвитку госпітального округу заходів за рахунок місцевих бюджетів, недержавних інвестицій, спонсорських внесків, благодійних пожертв та благодійних грантів, коштів міжнародної допомоги та інших джерел. І після узгодження із виконавчими органами та бюджетною комісією відповідної місцевої ради, включити ці прогнозні джерела до Плану розвитку госпітального округу.

Таким чином, оновлений Порядок створення госпітальних округів посилює державну відповідальність за розвиток медичних мереж надання послуг в країні".

Більше інформації про новий Порядок та індекс моніторингу реформ (іМоРе) за посиланням

Останні публікації