Публічна дискусія «Ринок земель: нові гравці, нові виклики, нові перспективи»

29.04.2024

Андрій Мартин, старший проєктний менеджер за напрямом земельної реформи Офісу реформ Кабміну, взяв участь у публічній дискусії «Ринок земель: нові гравці, нові виклики, нові перспективи». Зокрема долучився до обговорення актуальних питань удосконалення законодавства з метою реалізації потенціалу ринку земель та у контексті інтеграції України до ЄС.

“Сьогодні Україна вже не просто наближається до ЄС, а має повністю імплементувати його правову систему в національне законодавство”, – підкреслив Андрій та звернув увагу на поточні завдання у галузі земельних відносин:

  • Удосконалення інформаційного обміну між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно і Державним земельним кадастром. Це одне із перших завдань (індикаторів) в межах Програми ЄC Ukraine Facility, про виконання якого Україна вже прозвітувала Єврокомісії.

  • Пілотний проєкт з проведення масової оцінки земель. Над ним зараз ведеться активна робота. Оцінка землі та нерухомості дозволить запровадити справедливу систему оподаткування нерухомості, яка буде базуватися на реальній ринковій вартості нерухомого майна та його споживчих характеристиках.

  • Розбудова Державного аграрного реєстру, що є українським “farm register” - реєстром ферм. Його повноцінне функціонування в Україні є передумовою інтеграції у спільну сільськогосподарську політику ЄС. Цьогоріч важливо ухвалити закон про цей Державний аграрний реєстр, адже наразі його функціонування базується лише на окремих статтях закону про державну підтримку агропромислового комплексу та рішеннях уряду.

  • Запровадження в Україні Land Parcel Identification System (LPIS) – інформаційної системи, яку повинна мати кожна країна ЄС. У ній за допомогою даних дистанційного зондування Землі збирається інформація про фактичне використання полів і надалі контролюється використання коштів, які фермери отримують у якості прямих платежів. Україна має досить гарні передумови для створення LPIS, оскільки вже має цифровий земельний кадастр, що за наповненням і за рівнем технологій переважає кадастрові системи деяких країн ЄС, а також вже здійснює регулярний супутниковий моніторинг посівів.

Також Андрій Мартин підкреслив, що важливим завданням є виконання заходів Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки. Серед основних заходів на 2024 рік: удосконалення законодавства про землеустрій, цифрова трансформація бізнес-процесів, пов’язаних зі складанням документації землеустрою, запровадження масової оцінки земель.

Детальніше – у записі обговорення за посиланням: https://cutt.ly/7eqo6gpe

Захід провела Київська школа економіки за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Останні публікації