Реформи: труднощі перекладу

25.06.2018

В українському суспільстві часто лунає думка, що ми поступово зникаємо з радарів міжнародної уваги. Якщо все ж таки спробувати знайти Україну на сторінках міжнародних медіа, то ми ризикуємо побачити суцільну зраду. У фокус журналістів потрапляє тільки негатив – війна, корупція, політичні скандали, відсутність змін. Проте представники міжнародних організацій, які працюють в Україні, постійно наголошують: за останні три роки Україна зробила набагато більше, ніж за всі роки незалежності, і рівень негативу щодо ситуації в Україні в міжнародних медіа не відповідає дійсності.

У той же час Україна переживає болісну трансформацію. Ми не просто впроваджуємо окремі реформи, ми всі разом будуємо нову і сучасну державу в умовах безпрецедентних викликів. Виборюючи зміни всередині держави, ми часто не маємо ані часу, ані ресурсів голосно розповісти про якісні позитивні зміни. Але від того, як сприймають нас на міжнародній арені, залежить багато важливих речей – залучення інвестицій, розвиток туризму, дипломатичні відносини. Негатив рекламує себе сам. Про позитивні речі потрібно багато і наполегливо говорити. Конкуренція тут між державами шалена.

Саме так з’явилася ідея проводити щорічну міжнародну конференцію Ukraine Reform Conference, яка допомагає країні вирішити декілька важливих для України питань.

По-перше, це унікальна можливість зібрати десятки міністрів іноземних справ провідних країн світу, керівників міжнародних організацій та обговорювати з ними важливі для України питання. І це не п’ять хвилин та розійшлися. Ґрунтовна розмова триватиме цілий день.

По-друге, конференція – це не платформа для звітування про успіхи. Дискусійні панелі будуть проходити за Chatham House Rules, що передбачає відверту розмову за закритими дверима, без камер та медіа. Це дає можливість отримати справжній діалог – обговорити виклики та загрози, разом знайти рішення.

По-третє, учасники конференції – представники різних сторін – уряд, Парламент, громадянське суспільство, бізнес, представники міжнародних організацій, країн-членів ЄС, НАТО, G7. Це шанс отримати зважену та цілісну оцінку ситуації, причому з перших вуст.

На першій конференції в Лондоні, майже рік тому, уряд презентував трирічний Середньостроковий план пріоритетних дій до 2020 року. Тепер час обговорити, що з запланованого вже зроблено, які проблеми та шляхи їх рішень існують, як і куди ми рухаємося далі.

За останній рік були започатковані медична та пенсійна реформа, реформа освіти. Для поліпшення ділового клімату та сприяння інвестиціям прийняте нове важливе законодавство. Закладено міцний фундамент для прозорої приватизації, впроваджується корпоративне управління в найбільших державних компаніях. Продовжується важлива для ефективного урядування реформа децентралізації. На марші і реформа державного управління, що має cформувати сучасну та професійну державну службу. Ця найбільш незрозуміла та непомітна для громадян реформа, є насправді запорукою успіху всіх розпочатих змін. Тому головне завдання на сьогоднішній день – перезапустити роботу міністерств і залучити на державну службу найкращих професіоналів.

Проте на порядку денному залишається питання економічного розвитку та незворотних інституційних змін. Тому акцент конференції у Копенгагені – економічне зростання та ефективне урядування. Саме цим темам будуть присвячені дві дискусійні панелі.

На сьогодні найважливіше завдання як для уряду, так і для громадянського суспільства в Україні – забезпечити послідовність та незворотність розпочатих трансформацій. Кожен має розуміти свою відповідальність та активно діяти. У період передвиборчої лихоманки, геополітичної турбулентності та розхитування міжнародної політики ключовим інструментом тут виступає широкий діалог. Професійна дискусія, постійний фокус на необхідності змін та продовженні розпочатих реформ.

 

Антон Ященко, виконавчий директор Офісу реформ Кабінету міністрів України

Останні публікації