Що передбачає Регламент Ukraine Facility у сфері зеленого відновлення та розвитку

01.03.2024

1 березня набрав чинності Регламент Європейського парламенту та Європейської ради щодо створення Українського Фонду (Ukraine Facility). У ньому – остаточні умови надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років. 

Регламент слугує дороговказом і згідно з ним фінансова підтримка має ґрунтуватися на принципі “не залишити нікого осторонь” (“leaving no one behind”) із збалансованим розподілом та використанням ресурсів на основі потреб. А також Регламент знайомить із принципом “не завдати значної шкоди” (“do no significant harm”), який має виконуватися настільки, наскільки це можливо в контексті війни чи післявоєнної відбудови та відновлення. 

Зокрема у процесі відбудови та відновлення важливе місце відведено дотриманню кліматичних та екологічних цілей. 

Так, у Регламенті зазначається мінімальний відсоток із передбачених 50 млрд євро, який буде спрамований саме на зелену трансформацію України. Наприклад, щонайменше 20% коштів в рамках спеціального інвестиційного інструменту Ukraine Facility підуть на пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них, на захист довкілля включно зі збереженням біорізноманіття, на зелену трансформацію України.

Фінансова підтримка України в межах Ukraine Facility має сприяти досягненню цілей Паризької угоди та Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, Конвенції Організації Об’єднаних Націй про біологічне різноманіття та Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням. Заходи, що фінансуватимуться в межах Ukraine Facility, будуть узгоджуватись, наскільки це можливо в умовах війни, з кліматичними та екологічним стандартами ЄС. Також підтримка має відповідати довгостроковій меті – притримати глобальне потепління та не допустити підвищення середньої температури на Землі (вище 1,5°C). 

Щодо України, то конкретною метою Ukraine Facility є підтримка:

по-перше, у переході до сталої, кліматично нейтральної та інклюзивної економіки та стабільного інвестиційного середовища, а також підтримка інтеграції України в “Єдиний ринок” ЄС. 

по-друге, в розвитку та посиленні захисту довкілля, сталому та справедливому зеленому переході в усіх секторах економіки, включно з переходом України до кліматично нейтральної політики згідно з Паризькою угодою (щодо зменшення викидів парникових газів), у підвищенні обізнаності про екологічні злочини та боротьбу з ними. У контексті збитків і шкоди довкіллю через збройну агресію росії, фінансування від ЄС допоможе вирішити пов’язані з цим питання.  

по-третє,  в екологічній “реабілітації” після шкоди довкіллю внаслідок військових дій, а також у знешкодженні, розмінуванні та очищенні від інших вибухонебезпечних боєприпасів та забруднювачів, що спричинені війною.

Ця мета має бути врахована у наступному важливому для запуску Ukraine Facility документі – в Плані. Зараз він проходить фінальне доопрацювання і вже в березні буде затверджений Урядом України, переданий на оцінку Європейській комісії та подальше затвердження Європейською радою.

З Регламентом можна ознайомитися за посиланням: https://data.europa.eu/eli/reg/2024/792/oj

 

Останні публікації