$486 млрд на відбудову та відновлення: завершилася 3-тя Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення

15.02.2024

Сьогодні, 15 лютого, за участі представників Уряду України, Світового банку, Європейської комісії та ООН, відбулася презентація результатів третього раунду проєкту “Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення” (Rapid Damage and Needs Assessment (RDNA3). 

Завданням третього раунду було визначити завдані Україні шкоду та збитки внаслідок повномасштабного вторгнення росії, а також потреби станом на кінець  2023 року. Після цього на основі оновлених даних були визначені пріоритети відновлення та відбудови на 2024 рік.

У вступному слові Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що результати RDNA3 дозволять системно підійти до процесу відбудови України за принципом “build back better” з раціональним розподілом ресурсів. Прем’єр-міністр також зауважив, що ці результати сприятимуть реалізації програми ЄС Ukraine Facility.

Так, згідно з результатами RDNA3, на кінець 2023 року повномасштабна війна завдала прямих збитків на майже $152 млрд. 

Потреби на відбудову Україну впродовж наступного десятиліття складають майже $486 млрд. З них на швидке відновлення впродовж 2024 року потрібно витратити $15 млрд. 

За оцінкою RDNA3, у 2024 році $5,5 млрд з необхідних $15 млрд буде забезпечено завдяки міжнародним партнерам та власним ресурсам України. Проте сума в близько $9,5 млрд потребуватиме фінансування. Прем'єр-міністр України зазначив, що основним джерелом має стати конфіскація заморожених російських активів. Водночас Уряд створює умови для залучення приватних інвестицій.

Пріоритетними для фінансування стануть промисловість, підтримка приватного та аграрного секторів, відбудова та відновлення житла, житлово-комунальних послуг, енергетика, транспортна інфраструктура та логістика, соціальна інфраструктура та послуги, а також міжгалузеві пріоритети.

Оцінка здійснювалася згідно з визнаною на міжнародному рівні методологією.

RDNA3 покликаний забезпечити оперативне, послідовне та прозоре міжгалузеве оцінювання завданих Україні шкоди і збитків внаслідок повномасштабного вторгнення росії, а також оцінювання потреб України у відновленні та відбудові. 

Реалізація відбувається за підтримки міжнародних партнерів, зокрема Світового банку, Європейської Комісії, Організації Обʼєднаних Націй та за підтримки Уряду України, зокрема Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, інших галузевих міністерств, а також Офісу реформ КМУ.

 

Категорія: 
Останні новини