Дозвіл на спецводокористування відтепер можна оформити онлайн

22.03.2019

Нова електронна послуга, яка дає можливість оформити або анулювати дозвіл на спеціальне водокористування онлайн, була презентована 22 березня під час прес-брифінгу в ІА «Укрінформ».

«До червня 2017 року видачу дозволів на спецводокористування здійснювали обласні держадміністрації. В межах гармонізації державної політики у водній сфері з нормами Євросоюзу цю функцію було передано Держводагентству та його територіальним органам. І одразу ми почали працювати над впровадженням єдиної IT-системи, яка б дозволила усім територіальним органам агентства ефективно виконувати свої дозвільні функції. Електронна послуга з видачі дозволів – лише верхівка айсберга з упорядкування такої діяльності», – повідомила голова Державного агентства водних ресурсів Ірина Овчаренко.

Як зазначається на Урядовому порталі, нова електронна послуга спрощує дозвільну процедуру не тільки для водокористувачів, а й для кожного учасника процесу.

«Впровадження електронної послуги – це не просто переведення в онлайн наявної адміністративної послуги. Щоразу ми детально аналізуємо весь бізнес-процес, вишукуємо можливості для оптимізації, ліквідуємо непотрібні зарегульованості. Тому електронна послуга завжди є більш зручною як для користувачів, так і для державних органів», – сказав голова Державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко.

Крім того, разом із запуском електронної послуги на постійній основі стають відкритими дані реєстрів дозволів та водокористувачів, які Держводагентство веде від червня 2017 року.

Згідно з повідомленням, раніше ці дані публікувались держорганом раз на місяць в excel-форматі. Через те, що заповнювали їх працівники вручну, таблиці містили помилки і в кодах ЄДРПОУ, і в датах видачі дозволів, і в номерах запису тощо. До того ж, такий формат зберігання даних не був зручним ані для подальшого аналізу, ані для контрольних органів, ані для громадськості.

У межах підготовки електронної послуги було проведено значну роботу з виправлення помилок у записах реєстрів. Надалі дані до реєстрів потраплятимуть автоматично, приміром, дата видачі дозволу – з електронного підпису посадової особи, яка такий дозвіл видала. Інформація про заявника – з електронної заяви, яку той подав.

 

За матеріалами Урядового порталу

Останні новини