Кабінет Міністрів України затвердив Національний план з енергетики та клімату

26.06.2024

Учора, 25 червня, Уряд України затвердив Національний план з енергетики та клімату (НПЕК). Це ще один документ, підготовка якого ознаменувала адаптацію України до непростих, типових для європейців процедур. Символічно затвердження НПЕК відбулося у день старту перемовин про членство України в ЄС. Варто зазначити, що НПЕК пройшов погодження в Енергетичному Співтоваристві із належним урахуванням всіх рекомендацій. 

НПЕК – це стратегічний документ, що:

  • спрямований на узгодження екологічної, енергетичної та економічної політики для сталого розвитку України.
  • є зобов’язанням України як договірної сторони Енергетичного співтовариства та згідно з Угодою про асоціацію з ЄС.
  • включає 5 блоків: енергетична безпека, внутрішній енергетичний ринок, енергоефективність, декарбонізація, а також дослідження, інновації та конкурентоспроможність.

Детальніше про НПЕК – за посиланням: https://cutt.ly/5esEuhCS

Впровадження НПЕК  потребує змін до законодавства, над яким Уряд вже працює. Зміни допоможуть залучати кошти приватного бізнесу, донорів, що, в свою чергу, буде сприяти реалізації зелених проєктів на всій території України задля сталого економічного зростання.

Розробку проєкту НПЕК забезпечувало Міністерство економіки України, у тісній співпраці з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів та Міністерством енергетики. Основними міжнародними партнерами у створенні НПЕК стали Секретаріат Енергетичного Співтовариства та Європейська Комісія, які надавали консультації та коментарі протягом всього процесу формування НПЕК. Посольство Великобританії в Україні, Net Zero World Initiative та Програма розвитку ООН забезпечили підтримку розробки плану. Команда, що працювала над документом, складалась із представників аналітичного центру DiXi Group, Інституту економіки та прогнозування НАН України та незалежних експертів.

Марина Денисюк, старша проєктна менеджерка Офісу реформ Кабміну за напрямом відновлення, експертка з енергетики та клімату, працювала у складі Міжвідомчої робочої групи з питань підготовки пропозицій та рекомендацій з розробки НПЕК.

 

Категорія: 
Останні новини