Кабмін передав «Укренерго» в управління Міністерству фінансів

18.12.2018

Це важливий крок в напрямку створення передумов для успішного проходження національною енергетичною компанією «Укренерго» сертифікації відповідно до стандартів ENTSO-E задля приєднання в майбутньому до загальноєвропейської енергосистеми.

Кабінет Міністрів передав державне підприємство «НЕК «Укренерго» в управління Міністерству фінансів України. Відповідне рішення прийнято від 14 листопада та було опубліковано на Урядовому порталі.

«Завданням Міністерства фінансів є прискорити процес корпоратизації «Укренерго» та запровадити високі стандарти корпоративного управління у компанії. Це дозволить досягти значного прогресу в імплементації законодавства про ринок електроенергії, уможливить сертифікацію Укренерго як незалежного оператора системи передачі електроенергії та дозволить відокремити контроль за виробництвом електроенергії та її передачею, що є передумовою отримання наступних траншів макрофінансової допомоги від ЄС», - прокоментувала рішення Міністр фінансів Оксана Маркарова.

«Переконаний, що це дозволить не тільки забезпечити виконання відповідних вимог незалежного ринку в частині відокремлення генерації та постачання електроенергії від її транспортування, а й прискорить процеси прозорої корпоратизації компанії», - прокоментував рішення міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко.

Міністерство фінансів не має конфлікту функцій як розробника галузевої політики та власника, що є запорукою успішного запровадження системи корпоративного управління держпідприємства та його сталого розвитку.

Навпаки, як підкреслила Оксана Маркарова, Мінфін має великий інституційний досвід управління об’єктами державної власності, зокрема банками, і є автором реформи корпоративного управління в державних банках, яка спрямована на утвердження міжнародних стандартів корпоративного управління.

Стратегічне управління та контроль за діяльністю «Укренерго» здійснюватиме професійна і незалежна наглядова рада компанії, сформована Комітетом з призначень і затверджена Урядом у жовтні цього року.

Категорія: 
Останні новини