Майже 900 наборів даних стали обов’язковими до відкриття

17.04.2019

Кількість обов’язкових до відкриття наборів даних зросла з 616 до майже 900. Така норма закладена у постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо відкритих даних», яку Уряд затвердив на засіданні 17 квітня.

«Постановою вносяться зміни до постанови 21.10.2015 КМУ № 835 та постанови КМУ № 867 від 30.11.2016, викликані розвитком сфери відкритих даних в Україні. Зокрема, буде оприлюднена інформація про зареєстровані транспортні засоби, інформація щодо залишків імунобіологічних препаратів в регіонах України (залишки вакцин), єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля та інші», – повідомляється на порталі Державного агентства з питань електронного урядування.

Як зазначається, що у складанні цього переліку брали участь не тільки автори постанови, розпорядники наборів даних, а й громадськість. Тобто ці набори даних, є найбільш затребуваними серед громадського суспільства та бізнесу.

Крім того, вводяться індикатори оцінювання розвитку відкритих даних в ЦОВВ та органах місцевого самоврядування.

«Механізм дії індикаторів окреслений у Порядку щорічного оцінювання стану оприлюднення і оновлення відкритих даних розпорядниками інформації, який затверджений Постановою. Він визначає процедуру проведення щорічного оцінювання стану оприлюднення і оновлення відкритих даних міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади та розпорядниками інформації. Згідно Порядку, таке оцінювання стає складовою частиною моніторингу стану оприлюднення та оновлення наборів даних на офіційних веб-сайтах державних органів та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних», - зазначено у повідомленні.

При цьому наголошується, що така норма, коли обов’язкове звітування міністерствами та іншими органами центральної влади щодо відкриття даних закріплене на нормативному рівні, є безпрецедентною практикою у світі.

 

Довідково: документ розроблений Державним агентством з питань електронного урядування України у партнерстві з проектом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS, що реалізується Фондом Євразія.

Категорія: 
Останні новини