МЕРТ пропонує знизити відсоток відрахування до держбюджету дивідендів та чистого прибутку державних підприємств

20.12.2018

Міністерство економічного розвитку і торгівлі вийде з ініціативою знизити відсоток відрахування до держбюджету дивідендів та чистого прибутку державних підприємств – з 75% до 50%, повідомив перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.

“Чинні норми щодо сплати держкомпаніями, зокрема, 75% чистого прибутку до бюджету, м’яко кажучи, не сприяють ефективності функціонування цих компаній, адже фактично не лишають їм вільних коштів для реінвестування. Ми пропонуємо зменшити цей відсоток хоча б до 50%. Так само до 50% ми пропонуємо зменшити частку сплати дивідендів державними акціонерними товариствами”, - зазначив Степан Кубів.

Зниження вимоги щодо сплати дивідендів мотивуватиме менеджмент державних підприємств показувати кращий результат і сприятиме оновленню виробничих потужностей, більш динамічному розвитку підприємств та підвищенню показників роботи сектору державних компаній в цілому.

Як відомо, починаючи з 2015 року норма щодо сплати дивідендів для державних компаній становила 75%.

«У 2018 році, станом на сьогодні, державні підприємства сплатили понад 31 мільярд гривен дивідендів та відрахували 7,5 мільярдів гривень частини їхнього чистого прибутку. При цьому, зношеність основних засобів держпідприємств складає близько 73%. Якщо не оновлювати виробничі потужності, то економіка України, а саме промисловість й інноваційний сектор суттєво втратить у власній конкурентоспроможності. Державні підприємства повинні мати кошти на модернізацію і отриманий ними чистий прибуток вони перш за все повинні вкладати у власний розвиток та розширення ринків для своєї продукції», - відзначив Перший віце-прем’єр міністр.

Детальніше читайте на Урядовому порталі.

Останні новини