Міжнародні резерви НБУ сягнули найбільшого показника за 5 років – 20,8 млрд

17.04.2019

Міжнародні резерви Національного банку України складають $20,8 млрд, що є найвищим показником за останні 5 років, зазначається у Звіті Уряду, який прем’єр-міністр Володимир Гройсман презентував на засіданні 17 квітня.

«Реальний ВВП зріс на 8,4% - стабільне зростання відбувається вже 12 кварталів поспіль. Міжнародні резерви НБУ складають $20,8 млрд, а це найвищий показник за минулі 5 років. Зменшення держборгу до ВВП з 79% до 60,9%. Зафіксовано найнижчий показник інфляції за 5 років - менше 10%. Заощаджено 62,9 млрд грн завдяки запровадженню системи ProZorro. Україна піднялась на 41 сходинку у рейтингу Doing Business та ін.», – зазначається у звіті на сайті Урядового порталу.

Крім того, В.Гройсман відзначив здобутки реформи системи охорони здоров'я.

«Від цієї сфери багато років відмахувалися, а МОЗ сприймали, як міністерство із закупівлі дорогого обладнання. Ми вирішили, що ця тема для нас важлива. Змінити цю сферу за один день – неможливо. Але за кілька років люди відчують позитивні зміни», - відзначив голова Уряду.

Зокрема, як зазначається у Звіті, 27 млн громадян обрали свого лікаря; у 2018 році було створено Національну службу здоров’я і станом на 1 березня 2019 р. 1 221  медичний заклад уклав договір із НСЗУ; зарплата лікарів та медсестер зросла у 2-3 рази; була розширена та продовжена урядова програма «Доступні ліки».

Щодо реформи освіти, то згідно Звіту, за останні два роки вкладено майже 7 млрд грн. Гроші направлені на дидактичні матеріали, сучасні меблі, комп'ютерне обладнання для Нової української школи, підвищення кваліфікації вчителів НУШ, на шкільні автобуси, на природничо-математичні кабінети, україномовні дидактичні матеріали для шкіл з мовою навчання національних меншин, автомобілі для інклюзивних центрів, на закупівлю комп'ютерів, на обладнання спорткомплексів при середніх школах, на підключення Інтернету в середніх школах та інклюзивну освіту.

Однією з найбільш успішних реформ останніх років Володимир Гройсман назвав реформу децентралізації.

«Ми запровадили не тільки зростання місцевих бюджетів, а й надаємо державну підтримку. Ми дали можливість людям самим приймати рішення, куди витрачати кошти. За 2016-2018 роки ми допомогли збудувати понад 11 тис. нових об’єктів – це заклади освіти, охорони здоров’я, ЦНАПи, культурні та інфраструктурні об’єкти, об’єкти спорту», - наголосив він.

Як зазначив прем’єр, пріоритетом Уряду було і є те, аби Україна стала сильною, економічно розвинутою країною, де кожен – і дитина, і людина похилого віку – відчували б себе комфортно і безпечно. При цьому він подякував своїй команді, Парламенту, Президенту за плідну співпрацю.

 

 

Категорія: 
Останні новини