Міжвідомча донорська координаційна платформа розглянула можливість консолідації $14,1 млрд для екстреної допомоги Україні

05.04.2023

Міжвідомча донорська координаційна платформа зміцнює свої зусилля у забезпеченні підтримки для України. Генеральний директор з питань сусідства та переговорів про розширення  Герт Ян Купман від Єврокомісії, заступник радника Білого дому з питань національної безпеки та міжнародної економіки від США Майк Пайл та Міністр фінансів України Сергій Марченко сьогодні, 5 квітня, очолили друге засідання Керівного комітету Платформи для України.

На зустрічі, до якої долучилися члени Керівного комітету Великої сімки, представники міжнародних фінансових інституцій та міжнародних організацій, обговорювалися засоби координації економічної підтримки, необхідної для задоволення нагальних потреб України в фінансуванні, а також у планах щодо майбутніх зусиль з економічного відновлення та реконструкції.

Під час виступу Сергій Марченко окреслив стан економічної системи та розповів про потреби України на фінансування дефіциту бюджету та швидкого відновлення.

“У цьому році Україна має значні потреби у залученні зовнішнього фінансування для покриття таких пріоритетних видатків, як соціальні й гуманітарні. Вдячний міжнародним партнерам за запевнення в підтримці України в покритті дефіциту бюджету цього року”, — зазначив Сергій Марченко.

Це стало можливим у тому числі завдяки нещодавньому затвердженню МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) для України у 15,6 млрд доларів. США.

За оцінками звіту «Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» (RDNA2), підготовленого спільно Урядом України, Світовим банком, Європейською Комісією та ООН, Україні необхідно 14,1 млрд доларів США у 2023 році на реалізацію швидкого відновлення за 5-ма пріоритетними напрямами:

- відновлення енергетики;

- гуманітарне розмінування;

- відновлення пошкодженого житла;

- відновлення критичної та соціальної інфраструктури;

- підтримка приватного сектору.

3,3 млрд доларів США з необхідних 14,1 млрд доларів США вже виділено з державного бюджету на швидке відновлення. Для фінансування решти майже 11 млрд доларів США, Уряд України націлений на конструктивну та плідну співпрацю з донорами та приватним сектором.

Генеральний директор Купман підкреслив відданість Уряду України бюджетній стабільності та привітав ухвалення стратегічних пріоритетів для швидкого відновлення на 2023 рік. 

Друге засідання Керівного комітету, що відбулося після офіційного оприлюднення RDNA2, стало важливим кроком у відбудові та відновленні України після російської агресії. 

Міжвідомча донорська координаційна платформа в Україні була запущена 26 січня 2023 року під час першого засідання Керівного комітету. Вона збирає високопосадовців з України, ЄС, країн G7, а також партнерів з міжнародних фінансових установ, зокрема Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Міжнародного валютного фонду та Світового банку. 

 

Детальніше за посиланням

Категорія: 
Останні новини