Офіс реформ Кабінету Міністрів України взяв участь у панельній дискусії “Зелені робочі місця та інвестиційний потенціал для розвитку відновлюваної енергетики в Україні”

27.11.2023

За участі профільних відомств, національних та міжнародних експертів відбулася панельна дискусія на тему “Зелені робочі місця та інвестиційний потенціал для розвитку відновлюваної енергетики в Україні”.

Оскільки одним із напрямів роботу Офісу реформ є участь у підготовці Плану для програми ЄС Ukraine Facility, то старшу проєктну менеджерку напряму відновлення, експертку з енергетики та клімату Марину Денисюк запросили прокоментувати:

  • як відображене питання формування зелених робочих місць у Плані та інших державних стратегічних документах.

  • які сектори будуть магнітами для розвитку зелених робочих місць?

Марина Денисюк зазначила, що на сьогодні в Україні немає відокремлення зелених робочих місць від усіх інших. Натомість підкреслила, що програма Ukraine Facility фокусується на економічному зростанні (зокрема через розвиток енергосектору), а це передбачає і зростання робочої сили. 

Тож зелені робочі місця можуть бути:

  • у розвитку ВДЕ, системах зберігання енергії, використання біогазу та біометану в маневреній генераціїї та когенерації.

  • у проєктах з використання водню, які ще тільки плануються.

  • під час трансформації вугільних регіонів новими робочими місцями, навчання людей з цих регіонів новим зеленим професіям.

  • у системі передачі і перерозподілу енергії. Зокрем у Smart Grid – мережах електропостачання,які використовують ІТ для збору інформації про енерговиробництво й енергоспоживання.

Захід був проведений за ініціативи неурядової організації Razom We Stand та у партнерстві з Ресурсно-аналітичним центром “Суспільство і довкілля”.

Категорія: 
Останні новини