Переймаємо досвід регулювання земельних відносин у Франції

08.05.2019

Досвід регулювання земельних відносин у Франції є надзвичайно цікавим для України, зважаючи на те, що ринковий обіг сільськогосподарських земель у цій країні вважається одним із найбільш консервативних у ЄС, зазначив старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабінету Міністрів України Андрій Мартин.

«Досвід регулювання земельних відносин у Франції є надзвичайно цікавим для України, де триває ще земельна реформа. Адже політика цієї країни (Франції - ред.)  щодо регулювання ринкового обігу сільськогосподарських земель вважається однією із найбільш консервативних серед країн ЄС», - пояснив експерт.

Він також додав, що реформа спрямована на розвиток фермерства та базується на Законі Франції «Про аграрну політику», який був прийнятий ще у 1960 році. Він передбачає гарантування соціального захисту фермерів і осіб, зайнятих у сільському господарстві, та спрощення доступу для них до земельних ресурсів.

Як повідомив А.Мартин, під час візиту української парламентсько-урядової делегації до Франції 24 - 26 квітня 2019 року пройшли зустрічі у Міністерстві сільського господарства та продовольства. Відбулася презентація Офісу земельних відносин Генерального директорату економічної та екологічної ефективності підприємств, а також ознайомлення із роллю та функціями SAFER (Sociétés d'aménagement foncier et d'établissement rural) – Агентства з управління земельними ресурсами та розвитку сільських територій. На нього покладено три основних завдання: підвищення ефективності сільського господарства та підтримка молодих фермерів; захист навколишнього природного середовища, ландшафтів і природних ресурсів; підтримка та розвиток сільської економіки.

На базі SAFER регіону Іль де Франс пройшла презентація моніторингу ринку земель, що здійснюється цією агенцією.

Крім того, народні депутати України, урядовці та керівництво Національної академії аграрних наук відвідали фермерів, які отримали земельні ділянки за допомоги SAFER у комунах Вілєпре та Шавене департаменту Івлін. На прикладі території каналу Сен-Норд, французькі експерти показали організацію роботи технічного комітету, що схвалює операції з реструктуризації земельних ділянок та регулює ринок сільськогосподарських земель.

Довідково: Агентство SAFER у Франції виступає інституційним арбітром під час продажу сільськогосподарських земель. Координується міністерствами сільського господарства та фінансів, але при цьому його акціонерами є фермери, громади, профспілки, банки, чим забезпечується врахування інтересів усіх учасників ринку. Основною ціллю SAFER є надання допомоги товаровиробникам під час продажу ними ділянок, а також моніторинг і контроль за ринком земель. Організація купує та реалізує земельні ділянки, надаючи при цьому перевагу особам, які будуть займатися їх ефективним обробітком. Окрім того, SAFER пропонує ряд програм підтримки молодих фермерів та природоохоронних проектів. SAFER у 2018 році реалізувала близько 100 тисяч гектарів сільськогосподарських земель на суму понад 1 млрд євро.

Останні новини