Представники профільних держорганів укотре зустрілися з громадськими організаціями для обговорення їх пропозицій до Плану для програми ЄС Ukraine Facility

21.11.2023

Учора, 20 листопада, представники профільних держорганів укотре зустрілися з громадськими організаціями для обговорення їх пропозицій до Плану для програми ЄС Ukraine Facility.

Так, щодо енергосектору, від 5-ти громадських організацій надійшло 11 комплексних пропозицій, з яких у плані повністю або частково врахували 7. Наприклад: підтримка відновлювальних джерел енергії, реформа централізованого теплопостачання, забезпечення незалежності Регулятора (НКРЕКП), поступова лібералізація ринку електроенергії і газу тощо.

Водночас тривають обговорення питань, пов’язаних, зокрема, з переходом на ринкові тарифи на теплову та електричну енергію, особливих умов підтримки ВДЕ під час дії воєнного стану, створення нових фондів підтримки проєктів модернізації тощо. 

“Кроки держави, що мають значну соціальну складову і вимагають врахування інтересів різних верств населення, потребують додаткового обґрунтування і загальносуспільного діалогу - спілкування не тільки з експертним середовищем, а й з усім населенням України”, – наголосила експертка Офісу реформ КМУ Марина Денисюк, коментуючи питання про боротьбу із заборгованістю на енергоринку та перехід до ринкових тарифів.

Марина Денисюк зазначила, що такі питання потребують комплексного вирішення. Зокрема проведення технічного аналізу дасть можливість побачити стан справ, виявити причини виникнення, спланувати поступове вирішення накопичених боргів і, разом з тим, рухати нас до економічно-обґрунтованих тарифів.

Також, крім енергосектору, 8 громадських організацій надали 23 пропозиції щодо зеленого переходу та охорони довкілля, зокрема в частині переходу до кліматичної нейтральності, запобігання промисловому забрудненню тощо.

У цілому, серед пріоритетів громадськості – розвиток зеленої енергетики та енергоефективні технології. 

Нагадаємо: План для Ukraine Facility — це не всеосяжна стратегія розвитку держави. Багато пропозицій виходить далеко за межі Плану і програми ЄС. Міністерство економіки та профільні заступники інших міністерств зафіксували всі корисні ідеї для розробки галузевих стратегій та міністерських планів дій.

Категорія: 
Останні новини