«Принципи Торонто» мають стати чек-листом для майбутніх Уряду та Парламенту, -  директор Офісу реформ Кабміну

15.07.2019

Візійний документ “Принципи Торонто” є дороговказом змін, він покликаний сформувати не лише нові напрямки реформ, але й забезпечити незворотність вже існуючих досягнень, наголосили учасники прес-конференції, організованої Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ 15 липня.

“Принципи Торонто” треба використовувати як чек-лист для майбутніх Верховної Ради та Уряду. У разі прийняття сумнівних рішень політиками громадянське суспільство має заявляти, що вони не відповідають «Принципам Торонто», - вважає виконавчий директор Офісу реформ Кабінету міністрів Антон Ященко.

За його словами, при зміні влади відкривається вікно можливостей для проведення непопулярних реформ, але часто новий Парламент і Уряд, окрім кадрових призначень та іншої організаційної роботи, витрачають багато часу на розробку планів дій. Тоді як «Принципи Торонто» і є дороговказом необхідних реформ.

Більше того, Антон Ященко підкреслив, що Офіс реформ провів аналіз програм різних політичних партій і згідно із ним, більшість ключових пріоритетів збігаються. Тобто «Принципи Торонто» - це універсальний документ, який об’єднує різних стейкхолдерів для продовження та прискорення реформ у Україні.

«Ми сподіваємось, що і Президент, і новий Парламент, і Уряд будуть опиратися на цей документ у своїй роботі. Не потрібно знову витрачати час на визначення пріоритетів. А зараз це надзвичайно важливо та актуально, оскільки в суспільстві є високі очікування змін», - наголосив директор Офісу.

Цю тезу підтримала і директор Фонду  «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Вона звернула увагу на те, що зараз в Україні дуже сприятливий період для впровадження змін.

«Не так часто в історії України більшість людей вважало, що країна рухається у правильному напрямку. Фактично це було лише після Помаранчевої революції (2005 рік) та Євромайдану (2015 рік)”. Зараз 60% опитаних вірять в успішність реформ, 34% вірять, що найближчим часом будуть вирішенні першочергові проблеми. Також у населення в цілому підвищився оптимізм, піднявся рівень цінності громадянських прав та свобод», - повідомила вона.

Проте вона підкреслила, що надзвичайно важливо продовжувати та прискорювати впровадження змін.

 «Загальний клімат для реформ є надзвичайно сприятливим, але якщо цього не буде зроблено швидко, то люди можуть зневіритися. Реформи повинні об'єднати суспільство», - підсумувала директор Фонду” Демократичні ініціативи”.

Як повідомили під час конференції, на сьогодні «Принципи Торонто» підтримали 90 громадських організацій та 70 бізнес-асоціацій, повідомили під час конференції.

«Цей документ був підготовлений на інклюзивній основі: до нього була залучена максимальна кількість громадських організацій  (зокрема регіональних), експертів і представників бізнесу», - сказав Член Ради РПР і директор ЦЕДЕМ Тарас Шевченко.

Категорія: 
Останні новини