Реформа децентралізації перейшла на новий етап – Володимир Гройсман

25.01.2019

Кабінет Міністрів України в рамках посилення можливостей місцевого самоврядування ініціює перехід до нового етапу реформи децентралізації, зокрема затверджено маршрутну карту реалізації другого етапу реформи, ключовою ціллю якої є проведення місцевих виборів у 2020 році на новій територіальній основі.

«Новий етап передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також активний розвиток форм місцевої демократії, коли жителі можуть висловити свою думку з різних питань не від виборів до виборів, а повсякчас», – пояснив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, представляючи новий план дій з реформи децентралізації на період до 2020 року.

Він також наголосив, що більшість змін необхідно закріпити в Конституції і зробити це швидко – аби провести місцеві вибори 2020 року вже на новій законодавчій та територіальній основі.

«Реформа децентралізації визнана однією з найуспішніших. До 2014 року більшість урядів виступали за централізацію влади. І я не з чуток знаю, як було важко розвивати міста, будувати дороги. Система державної влади була занадто централізована. Повноваження і кошти забирали від людей і концентрували у центрі. Тож важливо було розпочати системні кроки, які дозволили б віддати на місця повноваження і кошти», – сказав В.Гройсман.

За його словами, серед нових завдань – затвердити нову територіальну основу країни – 100 спроможних районів і 1600-1800 спроможних громад, закріпити фінансову самодостатність місцевого самоврядування, сформувати ефективну систему управління, упорядкувати систему державного контролю, а також уникнути дублювання функцій.

«Потрібно розвивати форми прямого народовладдя – вдосконалити виборче законодавство і вибудувати механізми проведення місцевих референдумів, аби громадяни мали можливості висловити свою позицію і приймати рішення не від виборів до виборів, а в процесі життя. Люди мають сказати своє остаточне слово по різних питаннях», – наголосив Прем’єр-міністр.

Глава Уряду зазначив, що урядове бачення подальшої децентралізації буде сформульоване у пропозиціях змін до Конституції України.

В свою чергу Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зазначив, що реалізація маршрутної карти дозволить вирішити ключові питання щодо формування нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні громад і районів; передачі повноважень органам місцевого самоврядування та їх розмежування між рівнями за принципом субсидіарності; створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень громадами; формування ефективної системи служби в органах місцевого самоврядування; упорядкування системи державного контролю та нагляду за законністю діяльності ОМС тощо.

Категорія: 
Останні новини