Стартував проект «Сприяння діалогу щодо реформ в Україні»

24.07.2019

Серія діалогових заходів щодо приєднання громад до міст обласного значення та ОТГ, в рамках проекту «Сприяння діалогу щодо реформ в Україні», розпочалась 24 липня у Київській облдержадмністрації.

Ініціаторами проекту виступили Офіс реформ КМУ разом із ОБСЄ, Міністерством регіонального розвитку та проектами донорської підтримки.

Зокрема, 24 липня відбулась установча фасилітована зустріч представників міст облзначення та ОТГ, які передбачають приєднання громад, згідно перспективних планів, Мінрегіону, Офісу реформ КМУ, ОДА, АМУ, U-LEAD, DOBRE. Основною метою було: з’ясувати позиції сторін, ознайомити учасників з моделлю та принципом складання стратегічних  карт можливостей для  ОТГ з центром в місті обласного значення чи інших ОТГ (в контексті стратегій розвитку областей), а також запропонувати їм створити такі карти/презентації в якості «домашнього завдання».

Наступним кроком буде скоординована консультативна підтримка. І на завершення -  зустріч-обговорення стратегічних карт в окремих містах облзначення.

Як очікується, у результаті буде:

  • активізовано процес добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення (МОЗ) та інших ОТГ в Львівській, Одеській, Харківській Донецькій, Луганській областях шляхом діалогу між усіма зацікавленими сторонами;
  • напрацьовано якісні змістовні пропозиції для громад міст та ОТГ у співпраці проектів та програм, що працюють на території регіонів, з  урахуванням переваг та викликів приєднання;
  • презентовано та обговорено в форматі діалогу за участі професійних фасиліаторів пропозиції щодо стратегій спільного розвитку громад на базі міст та вже створених ОТГ;
  • продовжено роботу з активізації процесу приєднання громад до МОЗ, розпочату в 2018 р., із застосуванням діалогового підходу, що призведе в результаті до нових приєднань.

Згідно із оприлюдненою під час зустрічі інформацією, сьогодні маємо такі дані щодо ситуації в областях.

Київська область, 12 міст облзначення (МОЗ)

Частина із них (Буча, Березань, Ржищів) мають позитивний досвід утворення ОТГ шляхом приєднання територіальних громад. Решта МОЗ не включені до перспективних планів, що дає можливість за допомогою «круглого столу» стимулювати як процес добровільного приєднання до МОЗ, так і їх включення, із відповідними суміжними територіальними громадами, до перспективних планів.

Львівська область, 9 МОЗ

Через неузгодженість позицій, прикарпатські МОЗ (Дрогобич, Борислав, Трускавець, Стрий, Моршин) досі не включені до перспективних планів. «Круглий стіл» може допомогти розібратися у ситуації, для того, щоб ці міста були включені до планів із відповідними територіями (суміжними територіальними громадами), які до них найбільше тяжіють.

Харківська область, 7 МОЗ

Лозова може слугувати хорошим прикладом для решти 6 МОЗ області щодо приєднання суміжних територіальних громад. Оскільки процес добровільного об'єднання в області проходить не так активно, як в середньому по країні, стимулювання добровільного приєднання до МОЗ області може його пришвидшити.

Дніпропетровська область, 13 МОЗ

Двоє є центрами ОТГ – Покров (Орджонікідзе) та Марганець утворили ОТГ шляхом приєднання до них суміжних територіальних громад. Це можна використовувати як позитивний досвід у цьому процесі в області. Також майже всі МОЗ області передбачені у перспективних планах як ОТГ без будь-якого об'єднання чи приєднання суміжних територіальних громад (Дніпро, Кривий Ріг, Жовті Води, Кам'янське, Новомосковськ, Нікополь, Першотравенськ, Павлоград, Синельникове).

Потребує обговорення приєднання до цих МОЗ вже існуючих ОТГ.

Одеська область, 9 МОЗ

Балта та Біляївка - два центри ОТГ.

Досвід необхідно використовувати як приклад для стимулювання приєднання до інших МОЗ.

Донецька область, 11 МОЗ

Лиман у 2015 році одним із перших утворив ОТГ, добровільно об'єднавши усі сільські ради району та провівши перші місцеві вибори. Всі решта міст включені до перспективних планів, але у жодному не відбувається приєднання.

Останні новини