Українські та європейські експерти підтримують трансформації у державному управлінні

15.08.2019

Новий законопроект про Кабмін та ЦОВВ допоможе сформувати ефективний уряд за новими принципами, - повідомили експерти під час дискусії «Уряд, якому довіряють. Як побудувати ефективний уряд в Україні?».

«Законопроект дозволить чітко визначити сфери політики й оптимальну кількість міністерств, зменшити кількість членів уряду та заступників міністрів і чітко визначити їх функції», - наголошують експерти.

Крім того законопроект зобов’язує членів Кабміну узгоджувати та координувати не тільки свої дії, але й урядову комунікацію -  постійно інформувати суспільство про свою діяльність і представляти в публічних виступах спільну позицію.

Як зазначив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, завдання реформи – зробити Уряд політично відповідальним перед парламентською більшістю і президентом, але організаційно та операційно самостійним у реалізації своєї місії – працювати для людей, ініціативно вирішувати проблеми та відповідати на виклики, сприяти успішному розвитку країни та підвищенню рівня життя її громадян. 

«Як показує міжнародний досвід, якісна, злагоджена та підзвітна робота всього уряду у постійній співпраці з парламентом, набагато важливіша та ефективніша, ніж кількість міністерств чи міністрів», - наголосив Іван Хілобок, керівник групи реформування держуправління Офісу реформ КМУ. 

Пр цьому, за словами керівника проекту ЄС EU4PAR Угіса Сікса, існуючий державний механізм спроможний реалізувати в кращому випадку 50% затверджених планів.

«При тому, що на урядових засіданнях за рік ухвалюються понад 4000 рішень, уряд є автором лише близько 30% ухвалених законодавчих рішень країни у порівнянні з європейською практикою у 70-90% прийнятих законів, запропонованих через  уряд. При цьому лише близько 33%  бізнесу в Україні оцінюють законодавчі ініціативи як такі, що добре написані, не суперечливі та не змінюються занадто часто. Тож для покращення результатів роботи Уряду та наближення до стандартів ЄС Україні треба докласти ще багато зусиль», - підкреслив він.

Угіс Сікс також додав, що спроможність урядів країн-членів ЄС генерувати таку кількість законодавчих ініціатив пояснюється наявністю набагато більших аналітичних ресурсів та ефективних процедур в уряді.

«Використання більш розширеного набору аналітичних інструментів та механізмів відкритих консультацій дозволяє генерувати більш якісні законодавчі рішення. Тому парламенти більшості країн-членів ЄС покладаються на можливості Уряду у написанні законопроектів. За цією практикою саме Кабінет Міністрів має стати центром законотворення, розробляти якісні політики та рішення, використовуючи всі наявні ресурси», - сказав він.

В свою чергу, ключовий експерт проекту ЄС EU4PAR та екс-міністр з державного управління Словенії Грегор Вірант акцентував увагу на тому, що більшість європейських моделей базується на схожих основоположних принципах.

«Серед рекомендацій для України на основі досвіду країн-членів ЄС варто відзначити наступні: сильну роль Прем’єр Міністра; сильний центр Уряду – Секретаріат КМУ на чолі з членом КМУ; не більше трьох Віце-прем’єр-міністрів із чітко зазначеними повноваженнями; спрощення системи реорганізації та ліквідації Міністерств та зменшення кількості до 14-15; чіткий розподіл відповідальності та сфер компетенції Уряду з окремим членом КМУ, відповідальним за горизонтальні питання (державна служба, електронне урядування, адміністративні послуги), та окремим для координації питань євроінтеграції. Це все передбачено проектом нового Закону про КМУ та центральні органи виконавчої влади. Новий закон про КМУ потрібен якнайшвидше для підсилення спроможності нового Уряду», - розповів Грегор Вірант.

Підсумовуючи, Ігор Коліушко зауважив, що особливо важливо, щоб якісно нова система урядування була в центрі уваги тих політиків, які формуватимуть новий уряд. Але ще більш важливі - єдність, довіра та повага до правовладдя.

«Саме надмірна концентрація та централізація повноважень, неправові методи діяльності можуть стати найбільшими ворогами ефективності державної політики, а значить перекреслити сподівання виборців на прискорений розвиток країни», - наголосив він. 

Нагадаємо, захід організовано проектом ЄС «Комплексна підтримка реформи державного управління» EU4PAR спільно з громадською спілкою “Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ”, Центром політико-правових реформ, Офісом реформ КМУ.

 

Категорія: 
Останні новини