Уряд продовжив «Доступні ліки» та запровадив електронний рецепт

28.02.2019

Урядова програма «Доступні ліки», яка пропонує безкоштовні або з невеликою доплатою ліки від діабету, астми та серцевих захворювань, буде продовжена та розширена, повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Будемо далі розширювати програму «Доступні ліки». Ліків буде більше, а їх спектр ширше. Доступність до ліків буде незалежно від місця проживання», - сказав В.Гройсман під час засідання Уряду 27 лютого.

Крім того, буде запроваджено електронний рецепт, який дозволить отримувати ліки без прив’язки до місця проживання пацієнта.

«Для цього необхідно звернутися до лікаря, з яким підписали декларацію. Він випише е-рецепт. На ваш телефон надійде СМС з кодом рецепту (якщо не маєте телефону, ваш лікар роздрукує код). Називати код рецепту в будь-якій аптеці з наліпкою "Доступні ліки" та отримати необхідний препарат безкоштовно або з незначною доплатою», пояснив прем’єр на своїй Facebook-сторінці.

Адмініструванням програми опікуватиметься Національна служба здоров’я України, яка зарекомендувала себе як надійний платник і тепер має стати ще й надійним контролером якості послуг та якості препаратів.

Програма «Доступні ліки» започаткована у квітні 2017 року. За даними Міністерство охорони здоров'я України, майже за два роки виписано понад 33 млн рецептів на загальну суму 1,7 млрд грн. Кількість «програмних» препаратів зросла на 64% – до 258 найменувань. А кількість аптек, які працюють по програмі, сягнула 6000.

Категорія: 
Останні новини