Уряд затвердив перелік об’єктів великої приватизації

17.01.2019

Уряд України дав офіційний старт великій приватизації 2019, затвердивши перелік об’єктів великої приватизації під час засідання 16 січня.

«Перелік не матиме терміну дії і може Кабінетом Міністрів як доповнюватись так і скорочуватись. В нього будуть вноситися підприємства, які не підпадають під критерії об'єктів, що мають стратегічне значення», - зазначив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко .

Це означає перехід від річних планів приватизації до довгострокового планування цього процесу.

Орган приватизації – Фонд державного майна України - зможе більш гнучко підходити до проведення процедур продажу в залежності від готовності того чи іншого підприємства, стану вирішення його проблем.

До списку великої приватизації-2019 ввійшли:

  • «Центренерго», державний пакет акцій у розмірі 78,289%. Нагадаємо, конкурс з продажу державного пакету акцій «Центренерго», призначений на 13 грудня 2018 року, не відбувся.

  • «Тернопільобленерго», державний пакет акцій у розмірі 50,999%

  • «Запоріжжяобленерго», державний пакет акцій у розмірі 60,2475%

  • «Харківобленерго», державний пакет акцій у розмірі 65,001%

  • «Миколаївобленерго», державний пакет акцій у розмірі 70%

  • «Хмельницькобленерго», державний пакет акцій у розмірі 70,0089%

  • «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», державний пакет акцій у розмірі 100%. Конкурс із відбору радника для підготовки підприємства до приватизації виграв BDO корпоративні фінанси у консорціумі із Baker Tilly Ukraine, Asset Expertisе, Інноваційний центр «Екосистема». Оскаржуючи результати відбору радника, ТОВ АК «Маршаллєр і партнери» та ТОВ «Грант Торнтон», блокують приватизацію підприємства. Об’єкт досі не переданий ФДМУ і перебуває в управлінні Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

  • ДП Вугільна компанія «Краснолиманська». Конкурс з відбору радника для підготовки підприємства до приватизації виграв «Конкорд Консалтинг» у консорціумі із KPMG, Бюро Маркуса, Redcliffe Partners. Оскаржуючи результати відбору радника, ТОВ АК «Маршаллєр і партнери» та ТОВ «Грант Торнтон», блокують приватизацію підприємства. Об’єкт досі не переданий ФДМУ і перебуває в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

  • «Азовмаш», державний пакет акцій у розмірі 50%. На конкурс з відбору радника для підготовки підприємства до приватизації не надійшло жодної заявки. Відповідно до закону його підготовкою займатиметься безпосередньо ФДМУ.

  • ДП Завод «Електроважмаш». Конкурс з відбору радника для підготовки підприємства до приватизації виграв KPMG Україна у консорціумі із Baker McKenzie та Henniger Winkelmann Consulting. Оскаржуючи результати відбору радника, ТОВ АК «Маршаллєр і партнери» та ТОВ «Грант Торнтон», блокують приватизацію підприємства. Об’єкт досі не переданий ФДМУ і перебуває в управлінні Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

  • «Сумихімпром», державний пакет акцій у розмірі 99,9952%. На конкурс з відбору радника для підготовки підприємства до приватизації не надійшло жодної заявки. Відповідно до закону його підготовкою займатиметься безпосередньо ФДМУ.

  • «Одеський припортовий завод», державний пакет акцій у розмірі 99,5667%. Конкурс з відбору радника для підготовки підприємства до приватизації виграв Pericles Global Advisory у консорціумі із White & Case, Kinstellar, KPMG Ukraine та SARS Сapital. Підприємство вже багато місяців стоїть, його проблеми серйозно загострилися. Головною проблемою залишається величезний накопичений борг. Саме вирішенням цієї проблеми повинен був зайнятися інвестиційний радник. Оскаржуючи результати відбору радника, ТОВ АК «Маршаллєр і партнери» та ТОВ «Грант Торнтон», блокують приватизацію підприємства.

  • «Оріана», державний пакет акцій у розмірі 99,9988%. Протягом минулого року ФДМУ тричі оголошував конкурс з відбору радника для підготовки підприємства до приватизації, але кожного разу до Фонду надходила лише одна заявка. Повторний конкурс відбудеться на початку лютого.

  • «Президент-Готель», державний пакет акцій у розмірі 100%. Конкурс з відбору радника для підготовки підприємства до приватизації виграв «Конкорд Консалтинг» у консорціумі із Kreston GCG, Бюро Маркуса, Redcliffe Partners. У листопаді Уряд затвердив цього радника.

  • «Індар», державний пакет акцій у розмірі 70,7016%. Конкурс з відбору радника для підготовки підприємства до приватизації виграв «Конкорд Консалтинг» у консорціумі із Kreston GCG, «Бюро Маркуса», Redcliffe Partners. Оскаржуючи результати відбору радника, ТОВ АК «Маршаллєр і партнери» та ТОВ «Грант Торнтон», блокують приватизацію підприємства. Об’єкт досі не переданий ФДМУ і перебуває в управлінні Міністерства охорони здоров’я України.

  • НАК «Украгролізінг», державний пакет акцій у розмірі 100%. Протягом минулого року ФДМУ тричі оголошував конкурс з відбору радника для підготовки підприємства до приватизації, але кожного разу до Фонду надходила лише одна заявка. Повторний конкурс відбудеться на початку лютого.

Зі списку, який було затверджено минулого року, виключили:

  • «Турбоатом» – тому що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

  • Херсонська ТЕЦ, Дніпровська ТЕЦ, Криворізька теплоцентраль, Сєвєродонецька теплоцентраль – тому що прийнято рішення про передачу цих об'єктів з державної у комунальну власність для безперебійного забезпечення теплопостачання в опалювальний сезон.

  • Дніпровський електровозобудівний завод – тому що підприємство більше не відповідає критеріям об’єкта великої приватизації.

  • Запорізький титано-магнієвий комбінат – тому що досі не вирішено питання про розірвання договору заснування ТОВ ЗТМК у 2013 році і повернення державного майна. Наразі справа очікує розгляду у Верховному суді України.

Категорія: 
Останні новини