Усі 27 країн-членів ЄС підтримали створення нового фінансового інструменту для України Ukraine Facility

01.02.2024

Сьогодні, 1 лютого 2024 року, Європейська рада одноголосно підтримала створення чотирирічної програми для України Ukraine Facility в рамках перегляду бюджету Європейського Союзу. 

З боку Європейського Союзу це безпрецедентна грошова макрофінансова підтримка в розмірі 50 млрд євро. Залежно від виконання критеріїв, які закладені в План Ukraine Facility, Україна буде отримувати фінансову підтримку впродовж 2024-2027 років з щоквартальними траншами. 

78% цих коштів буде спрямовано до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків та реалізації проєктів в реальному секторі економіки у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

В ЄС вже існують подібні механізми підтримки своїх країн-членів: наприклад, Recovery and Resilience Facility. 

Тож факт створення Ukraine Facility свідчить, що з Україною взаємодіють вже не як з країною-кандидатом, а як з повноправним членом ЄС: застосовують ті ж вимоги, ті ж процедури. 

Зокрема адаптацію до непростих, типових для європейців процедур Україна вже проходить під час підготовки Плану для запуску цієї програми. Країни-члени, зазвичай, на підготовку подібних документів мають 1-2 роки, проте в України немає стільки часу. Українська команда зробила неможливе за місяці.

Офіс реформ Кабінету Міністрів України бере активну участь у підготовці Плану на всіх етапах, зокрема Тетяна Ковтун, виконавча директорка, Марина Денисюк, старша менеджерка проєктів за напрямом Відновлення, експертка з енергетики та клімату, та Андрій Мартин, старший менеджер проєктів за напрямом земельної реформи.

План невдовзі буде доопрацьований з урахуванням остаточних умов Програми ЄС Ukraine Facility. Після затвердженням Урядом України його передадуть на розгляд Європейській комісії. 

Категорія: 
Останні новини