В Одесі відбулась партнерська зустріч щодо приєднання громад до міст обласного значення та ОТГ

27.08.2019

Установча партнерська зустріч в м. Одеса є четвертою в серії подібних зустрічей в рамках проекту, що має на меті активізувати процес добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення (МОЗ) та інших об’єднаних територіальних громад (ОТГ) в Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Львівській, Одеській,  Харківській областях  шляхом створення майданчику для діалогу між усіма зацікавленими сторонами.

Проектом передбачено, що за ініціативи представників МОЗ та ОТГ у співпраці з партнерами (Офіс реформ Кабінету Міністрів України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, обласна державна адміністрація, обласна рада, програма «U-LEAD з Європою», програма USAID DOBRE, Асоціація міст України, Координатор проектів ОБСЄ в Україні) буде напрацьовано проектний підхід до процесу приєднання громад до МОЗ та ОТГ, визначено та у форматі діалогу обговорено з громадами, що приєднуються, можливості, переваги та ризики при створенні нових спроможних громад.

З моменту початку дії Закону України № 2379-VIII від 03.04.2018 про добровільне приєднання територіальних громад до міст обласного значення, процес утворення нових об’єднаних громад отримав новий потужний стимул. Водночас, і у спроможних міст і навколишніх громад в процесі приєднання закономірно виникає багато запитань та тем для обговорення.

Зустріч з представниками Одеської ОДА та обласної ради, міст обласного значення та вже створених об’єднаних територіальних громад  дозволила учасникам визначити і проговорити свої складні питання приєднання, стосунків та умови співпраці МОЗ, ОТГ та сільських і селищних громад, дізнатися про можливість створення стратегічної карти можливостей та подальшої презентації цієї пропозиції суміжним громадам.

Слід зазначити, що Одеська область ще з 2015 року досить активно долучилась до  процес децентралізації – станом на сьогодні в області створено вже 32 об’єднані територіальні громади, де мешкають 14% населення і це охоплює 32% площі області.

Однак є і проблеми. Перспективний план створення спроможних територіальних громад, схвалений обласною радою та затверджений Кабінетом Міністрів України не охоплює більше 65% території області. Тобто, фактично, протягом вже 5 років реформи область не має остаточного бачення перспектив об’єднання громад, а це означає, що відсутнє розуміння і економічного розвитку цих територій. З дев’яти міст обласного значення лише одне – місто Балта створило ще у 2015 році успішну об’єднану територіальну громаду. Вони отримують фінансову підтримку держави на розвиток інфраструктури та допомагають громадам, що приєднались розвиватись. Інші станом на сьогодні ще не розпочали процеси перемовин щодо приєднання, міста, що мають бути центрами економічного розвитку територій. Вони не бажають розглядати свої перспективи щодо розвитку разом із прилеглими територіями, бо вважають, що для них це нові складнощі, а не можливості.

До речі, з 26 районів Одеської області в 11 районах не створено жодної об’єднаної територіальної громади. А це означає, що 336 громад області протягом 5 років реформи не отримували додаткових фінансових ресурсів на розвиток інфраструктури громад, тим часом, як інші громади, що об’єднались тим часом вже будують нові школи, садочки та дороги, роблять освітлення та водогони, відкривають центри надання адміністративних послуг для громадян, що мешкають у нових об’єднаних спроможних громадах.

Результати стану впровадження реформи в розрізі всіх регіонів, який на щомісячній основі розробляється Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово комунального господарства, можна переглянути за посиланням https://storage.decentralization.gov.ua/uploads/library/file/443/10.08.2019.pdf.

На діалоговій зустрічі в обласній державній адміністрації, за допомогою експертів та діалогових фасилітаторів було з’ясовано, що міста обласного значення та громади навколо реально мають хороший спільний потенціал для розвитку, залучення інвестицій, реалізації спільних проектів, але поки що на даному етапі багатьом з них бракує міжмуніципальних стратегій, бачення перспективи, діалогу.

Людям в громадах важливо розуміти перспективи майбутнього життя, стану системи охорони здоров’я, розташування фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій,  лікарень та поліклінік, де будуть садочки та школи. Це важливо розрахувати та продумати ще на етапі підготовки пропозицій приєднання.

В результаті зустрічі учасники досягли домовленості про необхідність створення робочих груп на базі кожного з міст обласного значення, до яких увійдуть фахівці обласної державної адміністрації та експерти проектів міжнародної технічної допомоги. Також необхідно розробити протягом найближчих двох місяців карти перспектив розвитку громад, аби потім презентувати їх сусіднім громадам.

Це дуже цікавий досвід створення майданчику для співпраці органів державної влади, органів місцевого самоврядування та проектів міжнародної технічної допомоги задля формування перспектив розвитку громад.

Останні новини