Відбулося сьоме засідання Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України

19.12.2023

19 грудня відбулося 7-ме засідання Керівного комітету Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України, яка була запущена на початку цього року для координації міжнародної допомоги щодо нагальних потреб та довгострокового відновлення України.

Разом з партнерами обговорили важливі для України питання – забезпечення макроекономічної стабільності у 2024 році, розширення Платформи та впровадження реформ на шляху до вступу України в ЄС.

«Основне завдання Платформи на 2024 рік – це мобілізація зовнішньої бюджетної підтримки для забезпечення економічної стійкості та соціального захисту населення. Незважаючи на повномасштабну війну, яка щодня завдає величезних втрат, ми продовжуємо реформи та готові виконувати численні зобов’язання в межах домовленостей та рекомендацій наших партнерів. Реформи потрібні насамперед Україні», - наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час відкриття засідання. Він подякував партнерам за вагому фінансову підтримку, яка допомогла Україні вистояти.

Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про фінансування бюджету у 2023 році, заходи, що здійснює Україна для збереження макрофінансової стабільності, та нагальні потреби фінансування на 2024 рік в умовах російської агресії. За розрахунками Міністерства фінансів, наступного року потреба у зовнішньому фінансуванні становитиме більше 37 млрд дол. США .

“Ми вжили комплексних заходів, спрямованих на збереження макроекономічної та фінансової стабільності у воєнний час. Завдяки системній роботі з міжнародними партнерами, Уряду вдалось залучити вже понад 39 млрд дол. США зовнішнього фінансування. Це дозволило вчасно та у повному обсязі здійснити всі пріоритетні видатки. Однак, для забезпечення макроекономічної стабільності, наступного року необхідне достатнє, своєчасне та передбачуване зовнішнє фінансування починаючи з січня 2024 р.”, - зазначив Сергій Марченко.

Співголова Координаційної платформи – Віце-премʼєр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков наголосив на важливості розширення Платформи для забезпечення присутності основних партнерів України у прийнятті важливих рішень і зберегти ефективність Платформи.

«Розширення Платформи має вирішальне значення для оптимізації наших зусиль з координації та ефективної мобілізації підтримки, ознакою солідарності наших партнерів під час тривалої війни, спільної відповідальності за підтримку відновлення та відбудови. Це дає можливість Уряду України гармонізувати впровадження реформ та підзвітності, у тому числі й разом з програмами підтримки», — підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

Про підготовку Плану в межах програми ЄС Ukraine Facility розповіла Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

"Україна цінує підтримку з боку Європейського Союзу та всіх міжнародних партнерів. Ми впевнені, що ЄС досягне консенсусу, і програма Ukraine Facility буде створена в повному обсязі. Зі свого боку ми майже завершили роботу над проектом Плану для Ukraine Facility. Наразі ми продовжуємо консультації з Європейською Комісією, щоб підготувати всі документи, необхідні для реалізації програми”, - зазначила Юлія Свириденко.

Наступне засідання Керівного комітету Платформи планується провести в лютому 2024 року в Києві.

Довідково

Платформа донорів була створена для координації підтримки нагальних фінансових потреб України, відбудови та майбутнього економічного відновлення з різних джерел та встановлених інструментів фінансування. Керівний комітет Платформи складається з вищих посадових осіб з України, країн G7 та Європейського Союзу. Вищі посадові особи з Сполучених Штатів, Європейської Комісії та України співголовують у Керівному комітеті – Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, Заступник Національного радника з питань міжнародної економіки Майк Пайл від імені Сполучених Штатів та Генеральний директор Генерального директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення Герт Ян Купман від імені Європейського Союзу.

Оригінал новини на Урядовому порталі

Категорія: 
Останні новини