Відбулося восьме засідання Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України

14.02.2024

14 лютого відбулося 8-ме засідання Керівного комітету Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України, яка була створена для координації міжнародної допомоги та забезпечення нагальних потреб і довгострокового відновлення України.

Разом з партнерами обговорили головні завдання Платформи донорів на 2024 рік – забезпечення макроекономічної стабільності та бюджетної підтримки, забезпечення пріоритетних потреб швидкого відновлення та залучення приватного сектору, впровадження реформ на шляху до вступу України в ЄС.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час відкриття засідання наголосив на пріоритетності бюджетної підтримки, важливості розширення Платформи і використання конфіскованих російських активів для відновлення України. Він привітав Норвегію, Нідерланди, Швецію та Південну Корею з приєднанням до Платформи в якості постійних членів та Данію, Естонію, Латвію, Литву, Польщу та Іспанію як спостерігачів.

«Необхідно посилити зусилля та синхронізувати дії задля можливості використання заморожених російських активів для відновлення України та посилення її економічного розвитку», - зазначив Прем’єр-міністр. Він повідомив, що 15 лютого разом із Світовим банком Україна презентує оновлену оцінку завданої шкоди та потреб на відновлення (RDNA3). За рік цифра потреб на відновлення нашої країни, за його словами, зросла на понад 75 млрд доларів. «Це надзвичайно велика сума і без конфіскації російських активів буде надзвичайно складно закрити ці потреби у наступні роки», — зауважив Денис Шмигаль.

Співголова Платформи від України Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про результати роботи у 2023 році та потреби фінансування на 2024 рік в умовах повномасштабної війни.

«У 2023 році Україна продемонструвала позитивні результати в економічній та фінансовій сферах. Податкові та митні доходи бюджету повернулись до довоєнного рівня, зовнішнє фінансування сягло 42,5 млрд доларів США, інтерес серед громадян та бізнесу України до ОВДП збільшився майже у 2 рази, що дозволило залучити 15,5 млрд доларів США через випуск державних облігацій. Економіка повернулась до зростання, а інфляція знизилась з 26,6% до 5,1%. У поточному році виклики для фінансової системи зберігаються. Міністерство фінансів вживає заходів для зменшення дефіциту держбюджету, проте потреба у міжнародній підтримці залишається значною — 37,3 млрд доларів США”, — зазначив Сергій Марченко.

Також Сергій Марченко обговорив з партнерами проект розробленої спільно зі Світовим банком матриці реформ, що об’єднає реформи, умови та рекомендації партнерів і слугуватиме аналітичним інструментом для ефективного впровадження всіх запланованих заходів.

“Комплексний підхід до реформування є вирішальним для економічного зростання та інтеграції України в Європейський Союз. Ми усвідомлюємо масштаб завдань, що стоять перед Україною. До кінця 2024 року матриця реформ включає близько 230 умов та рекомендацій для України, передбачених різними документами співпраці з міжнародними партнерами ”, - підкреслив він.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков розповів про ключові напрацювання у сфері відновлення у 2023 році, а також про пріоритети на 2024 рік.

"Працюємо над впровадженням критично важливих проектів відновлення, які підвищать економічну стійкість, стійкість нашої інфраструктури, розширять наш експортний потенціал і покращать якість життя українців”, – підкреслив Олександр Кубраков.

Учасники зустрічі обговорили важливість залучення приватного сектору до роботи Платформи, а також створення Бізнес-консультативної ради (Business Advisory Council) для подальшої підтримки відновлення та відбудови.

«Експертиза та досвід приватного сектору сприятимуть економічному зростанню України шляхом залучення інвестицій. Важливо співпрацювати з представниками бізнесу у сфері пріоритетних секторів відновлення у межах Плану Ukraine Facility», - зазначив заступник Міністра економіки України Володимир Кузьо.

Про підготовку Плану в межах програми ЄС Ukraine Facility розповів заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

«Ми вдячні союзникам за підтримку і вітаємо прогрес Європейського Союзу на шляху до затвердження Ukraine Facility. Напередодні завершився тріалог між Єврокомісією, Європарламентом та Європейською радою, в ході якого було узгоджено текст регламенту програми. Ми очікуємо на його подальше затвердження під час пленарної сесії Європарламенту наприкінці лютого. Після ухвалення програми ми зможемо доопрацювати План для Ukraine Facility, разом з ЄС врахувавши у ньому фінальні умови регламенту. Водночас ми працюємо над супровідними документами, які Україна має укласти з ЄС для повноцінного запуску Ukraine Facility», - зазначив Олексій Соболев.

Наступне засідання Керівного комітету Платформи планується провести в квітні 2024 року в Києві.

Довідково

Платформа донорів була створена для координації підтримки нагальних фінансових потреб України, відбудови та майбутнього економічного відновлення з різних джерел та встановлених інструментів фінансування. Керівний комітет Платформи складається з вищих посадових осіб з України, країн G7 та Європейського Союзу. Міжнародні фінансові установи та організації також беруть участь у засіданнях Керівного комітету як активні учасники. Вищі посадові особи з Сполучених Штатів, Європейської Комісії та України співголовують у Керівному комітеті - заступник Національного радника з питань міжнародної економіки Майк Пайл від США, Генеральний директор Генерального директорату ЄК з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення Герт Ян Купман від ЄС, Міністр фінансів Сергій Марченко від України.

Оригінал новини на Урядовому порталі

Категорія: 
Останні новини