$1,5 млрд допомоги для України – підсумки Конференції на підтримку громадянської стійкості в Україні у зимовий період

22.12.2022

У Парижі (Франція) 13 грудня пройшла Конференція на підтримку громадянської стійкості в Україні у зимовий період, організована Президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном.

До заходу в онлайн-форматі долучився Президент України Володимир Зеленський. Також були присутні Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, перша леді України Олена Зеленська, Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, Президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс, Прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Бетель, Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Ґар Стере, Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, Спікер Парламенту Литви Вікторія Чміліте-Нільсен, Віце-прем’єр-міністр Канади Христя Фріланд, представники урядів і парламентів інших держав та міжнародних організацій.

У фокусі уваги учасників була підтримка критичних потреб інфраструктури України, що постраждала від дій росії, зокрема – атак на об’єкти енергетичної інфраструктури.

Президент України під час виступу зазначив, що мільйони людей майже в усіх областях і в столиці відключені від постачання внаслідок російських ударів. І нові обстріли можуть екстремально збільшити кількість відключень.

“Тут і зараз ми маємо узгодити конкретні речі, які не тільки допоможуть Україні вистояти зимою, а ще й максимально наочно доведуть будь-яким антидемократичним і антиєвропейським силам, і в першу чергу — росії, що Європа навчилась не допускати катастрофи і захищати своїх людей”, — сказав Президент Володимир Зеленський.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив: “Усі усвідомлюють, що росія продовжить терористичні атаки й не відмовиться від своїх намірів зруйнувати українську енергосистему. Щоб цього не сталося, Україні потрібна допомога цивілізованого світу”.

Денис Шмигаль підкреслив важливість надання засобів ППО та ПРО для унеможливлення та зменшення шкоди інфраструктурі від майбутніх атак.

Інший фокус уваги - швидке відновлення та ремонти критичної інфраструктури. 

У результаті обговорень досягнуто низку угод про практичну допомогу:

  • Підписано низку угод на більш ніж 530 млн євро на розвиток цифрової сфери та швидку відбудову інфраструктури. Серед них — угода про постачання французьких рейок для «Укрзалізниці» на суму до 38 млн євро та меморандум між «Укравтодором» та французькою компанією Matiere про постачання легкозбірних мостів на суму 25 млн євро.
  • Спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) підписано меморандум, згідно з яким є чіткі перспективи отримання найближчим часом 2 млрд доларів для проєктів приватних і державних компаній за напрямками: торгового фінансування для українських банків, агросектору та малого і середнього бізнесу.

  • Укладено договір гарантії між Урядом України та Європейським банком реконструкції та розвитку про залучення 300 млн євро кредиту для «Укренерго» на екстрене відновлення мереж електропередачі. Кошти також супроводжуються грантом 70 млн євро від Нідерландів на закупівлю високовольтного обладнання. Крім того, двосторонню угоду з ЄБРР уклала Франція. Домовленість передбачає ще 100 млн євро допомоги для України.

  • Створена Довгострокова Дорожня карта між Урядом України та Урядом Франції щодо започаткування програми підтримки цифрової галузі України.

  • Українська сторона також передала листа про програму надання державних гарантій Уряду Франції через інвестиційний банк Bpifrance Assurance Export на експорт посівного насіння до України на суму орієнтовно 20-25 млн євро.

  • Ініціювали потужну програму заміни 50 млн старих ламп на нові LED-лампи. Закупівлю 30 млн з них профінансує Єврокомісія. Так можна заощадити 1 ГВт електроенергії та знизити дефіцит у мережі. 

Результатом конференції є цілком конкретна допомога, аби Україна пройшла зиму з найменшими втратами.

Категорія: 
Останні новини