ЕЦП унеможливлює внесення змін до опублікованого документу заднім числом - Дубілет

24.10.2019

Ризики підміни текстів документів у разі скасування обов'язкового друку законів і підзаконних нормативних актів в офіційній пресі відсутні, оскільки документи матимуть електронно-цифровий підпис із зазначенням часу.

Про це написав міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет на своїй Facebook-сторінці.

"З приводу вчорашнього законопроекту, яким ми хочемо скасувати обов'язкову публікацію законів у друкованих виданнях. Деякі українці захвилювалися, що це може дозволити заднім числом підміняти тексти актів. Мовляв, папір надійніше", - написав він.

Міністр зазначив, що документ буде опубліковано із накладеним електронно-цифровим підписом (ЕЦП) з міткою часу.

За його словами, ЕЦП дає гарантію, що документ неможливо змінити, крім того, всі бачать час накладання ЕЦП на файл.

При цьому він наголосив, що підробити ЕЦП або змінити час підпису "практично неможливо".

"Для тих, хто все ж вірить у старий добрий папір. Кожен акт, коли приймається, за законом розсилається у паперовому вигляді в усі ключові архіви. Тобто, навіть якщо станеться якийсь апокаліпсис або підміна, папір зможе прийти на допомогу", - зазначив міністр Кабміну.

Він також повідомив, що з приводу вищезазначеного законопроекту в уряді проводилися "досить глибокі дискусії", і Кабмін готовий до обговорення в парламенті.

Кабінет Міністрів ініціює скасування обов'язкового друку законів і підзаконних нормативних актів в урядовому виданні "Урядовий кур'єр". Відповідний законопроект незабаром буде передано до Верховної Ради.

Таке рішення обґрунтовано тим, що на друк і розповсюдження газети держава недоцільно витрачає фінансові, матеріальні та людські ресурси, тоді як вся інформація про закони і підзаконні нормативні акти дублюється на офіційних сайтах органів виконавчої влади.


Ще за темою:

Уряд розпочав реформу Кабміну

Дмитро Дубілет обіцяє викорінити «паперові процеси» у держорганах

Категорія: 
Останні новини