Експерти визначили найважливіший крок для успішної реалізації реформи управління держпідприємствами

16.09.2019

Приватизація є найважливішим подальшим кроком для успішної реалізації реформи управління державними підприємствами, вважають учасники 5 Years After Maidan: Looking Back & Forward. PGA Conference.

«У державній власності необхідно залишити незначну кількість стратегічно важливих підприємств та забезпечити для них процес ефективного управління на користь основного власника – народу України», - зазначили експерти.

За словами генерального директора Державного концерну "Укроборонпром" Айвараса Абромавічуса, реформа управління держпідприємствами розпочалась у 2015 році.

«Не все було ідеально, але прогрес однозначно є: обрання професійних і компетентних керівників, формування незалежних та ґендерно збалансованих наглядових рад за прозорою процедурою, вимоги незалежного фінансового аудиту держкомпаній. Усе це потрібно продовжувати і нарощувати темп», - наголосив він.

Оксана Волчко, членкиня наглядових рад «Укргазбанку» та «Укрпошти», назвала три ключові фактори, що зможуть покращити подальшу роботу наглядових рад в Україні:

Більше відповідальності та незалежності, щоб швидше рухатися вперед.

Різноманітність та оптимізація сил і знань людей, адже реальний менеджмент – це делегуй та довіряй.

Внутрішня динаміка – активне співробітництво всередині наглядової ради та з керівництвом підприємств. Наглядова рада має сприйматися як помічник і партнер, а не як контролер.

Антон Ященко, виконавчий директор Офісу реформ КМУ, член наглядової ради АМПУ, підкреслив, що для продовження реформи корпоративного управління потрібно вибудовувати довіру та ефективну взаємодію між наглядовими радами та органами управління (міністерствами), а також створити відповідний центр експертизи в Уряді.

«Тільки тоді можна говорити про більше делегування, збільшення незалежності й відповідальності наглядових рад та пришвидшення змін», - підкреслив він.

Останні новини