Підписано меморандум, що зробить медреформу зрозумілішою, а сервіси - зручнішими

10.06.2019

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) разом із Державним агентством з питань електронного урядування України, Фондом Євразія (Проект USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS») та Фондом Східна Європа підписали меморандум про співпрацю.

Як повідомляється на сайті НСЗУ, він передбачає роботу над підвищенням доступності та якості відкритих даних в Україні у медичній сфері, а також оптимізацію та реінженіринг бізнес-процесів у межах роботи системи eHealth.

«Зміни в системі охорони здоров'я України відбуваються разом із розвитком електронних інструментів. Декларація про вибір лікаря, електронний рецепт вже стали звичною частиною життя. НСЗУ працює за принципами прозорості та відкритості. Працює перш за все – в інтересах пацієнтів. Ми прагнемо, щоб ті зміни, які відбуваються в системі охорони здоров'я, були зрозумілими, а всі процеси – зручними та ефективними для них. І у цьому провідну роль відіграють електронні інструменти та сервіси», – наводяться слова керівника Національної служби здоров'я України Олега Петренка.

За словами голови Державного агентства з питань електронного урядування України Олександра Риженка, задача Агентства – максимально сприяти розвитку електронних послуг у державних органах.

«Відкриття даних, сприяння створенню на їх основі доступних сервісів, запровадження електронних послуг, налагодження взаємодії між електронними ресурсами державних органів – одні з основних завдань електронного урядування. Отже, задача Державного агентства з питань електронного урядування України – максимально сприяти розвитку цих напрямів у державних органах. І особливо це важливо для охорони здоров'я, адже користувачем зручних та доступних електронних сервісів у цій сфері може стати майже кожний громадянин. Тому ми раді вітати і підтримати ініціативу та наполегливість Національної служби здоров'я у напряму розвитку е-урядування», - наголосив він.

Як зазначається у повідомленні із посиланням на дослідження ОБСЄ, 59% опитаних громадян не до кінця розуміють суті медичної реформи. Зміни потребують роз'яснення. Саму тому підписання меморандуму про співпрацю має на меті створення інструментів та сервісів на основі відкритих даних, що дозволять зробити медичну реформу зрозумілішою, а сервіси – більш прозорими та зручними для громадян.

Меморандумом передбачено:

  • публікація даних НСЗУ на порталі відкритих даних data.gov.ua;
  • створення серії інтерактивних візуалізацій на основі відкритих даних НСЗУ, зокрема, щодо взаємозв'язку  між кількістю підписаних декларацій з лікарями та доходами лікарень;
  • розроблення нових електронних сервісів на основі даних НСЗУ та послуг, пов'язаних із системою електронного здоров'я eHealth.

Нагадаємо, у кінці травня відбувся перший автоматичний обмін даними між Національною службою здоров'я України (НСЗУ) та Державною службою України з питань лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба), завдяки національній системі електронної взаємодії «Трембіта», що дозволяє проведення більше одного мільйона перевірок даних щомісяця при реалізації програми «Доступні ліки». «Трембіта» як основа електронного урядування здатна забезпечити глобальний реінжиніринг процесів державного управління з метою їх оптимізації та прозорості.

 

Ще за темою:

Запрацювала перша електронна взаємодія в межах нацсистеми «Трембіта»

Останні новини