Пріоритетні завдання бюджетної підтримки та відновлення обговорили під час 11-го засідання Української платформи донорів

09.10.2024

9 жовтня в Римі пройшло 11-те засідання Керівного комітету Української платформи донорів, яка була створена для координації міжнародної допомоги та забезпечення нагальних потреб і довгострокового відновлення України. На сьогодні Платформа об’єднує 23 члени, зокрема країни у статусі постійних і тимчасових членів, спостерігачів та Європейську комісію, 7 міжнародних фінансових організацій.

Під час засідання Керівного комітету разом з партнерами обговорили пріоритетні завдання – мобілізацію ресурсів задля зовнішньої бюджетної підтримки України в умовах триваючої війни, зокрема шляхом кредитів ERA, та відновлення України, включаючи нагальні потреби енергетики, захисту критичної інфраструктури та відновлення житла напередодні зими.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час відкриття засідання наголосив на тому, що надзвичайно важливо, щоб оголошені Групою семи кредити ERA почали надходити Україні вже до кінця цього року з метою забезпечення макроекономічної стабільності. «50 млрд доларів доходів від знерухомлених російських активів є важливим ресурсом для забезпечення макрофінансової стабільності та забезпечення потреб українців, які страждають від довготривалої війни», - підкреслив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль також зауважив, що пріоритети Уряду у сфері відновлення - це енергетика, відбудова житла та критичної інфраструктури, гуманітарне розмінування та підтримка приватного сектору. «Тепер будемо визначати конкретні найважливіші проекти через Стратегічну інвестиційну раду в межах єдиного портфелю публічних інвестиційних проектів. Вони будуть реалізовуватися через цифрову екосистему DREAM», - зазначив Прем’єр-міністр.

Співголова Платформи від України Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про стан та потреби фінансування бюджету на 2025 рік.

“Мінфін наполегливо працює над мобілізацією внутрішніх ресурсів, аби забезпечити фінансову стійкість та самодостатність країни та профінансувати нагальні потреби сектору безпеки й оборони. Попри це, міжнародна фінансова підтримки є важливою для України та дозволяє забезпечити першочергові соціальні видатки. За перші 9 місяців 2024 року міжнародна бюджетна допомога сягає 24,5 млрд доларів США, що дозволило у повному обсязі профінансувати пенсії, видатки охорони здоров'я, освіти, відновлення інфраструктури та подолання наслідків війни”, – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба розповів про потреби відновлення та пріоритетні проекти. «Відновлення – важливий напрям роботи Платформи. Мова йде про 5 мільярдів доларів США, які покриють нагальні потреби країни у 2025 році. На швидку відбудову є величезний запит українського суспільства. Українці хочуть залишатися у своїх громадах, незважаючи на війну», - підкреслив Віце-прем’єр-міністр. Також Олексій Кулеба запропонував партнерам започаткувати Консультативну раду при Державному агентстві відновлення та інфраструктурних проектів.

«У формуванні єдиного портфеля проектів з боку Міністерства ми бачимо, що необхідно розділити проекти на національний і регіональний рівні. Наше завдання полягає в тому, щоб громади були активно залучені до подання проектів та мали ресурси для посилення інституційної спроможності – через інструменти підготовки публічних інвестиційних проектів», - наголосив Олексій Кулеба.

Міністр енергетики Герман Галущенко розповів партнерам про поточний стан, нагальні потреби та пріоритети відновлення енергетики. «Наші критичні потреби – ремонт енергетичної інфраструктури, децентралізована генерація, забезпечення резервними генераторами та проекти пасивного захисту енергетичної інфраструктури», - зазначив Міністр.

Перший заступник Міністра економіки Олексій Соболев окреслив плани щодо операціоналізації єдиного портфеля, створення групи з управління проектами (PPU) та напрацювання критеріїв щодо їх розподілення між інструментами підготовки публічних інвестиційних проектів (PPF).

Довідково

Платформа донорів була створена для координації підтримки нагальних фінансових потреб України, відбудови та майбутнього економічного відновлення з різних джерел та встановлених інструментів фінансування. Керівний комітет Платформи складається з вищих посадових осіб з України, країн G7 та Європейського Союзу. Міжнародні фінансові установи та організації також беруть участь у засіданнях Керівного комітету як активні учасники.

Вищі посадові особи зі Сполучених Штатів, Європейської Комісії та України співголовують у Керівному комітеті - заступник Національного радника з питань міжнародної економіки Даліп Сінгх від США, Генеральний директор Генерального директорату ЄК з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення Герт Ян Купман від ЄС, Міністр фінансів Сергій Марченко від України.

Категорія: 
Останні новини