Профтехосвіта й екстрена медицина стали ключовими питаннями другого засідання Стратегічного комітету Уряду

26.03.2019

Розвиток професійно-технічної освіти та реформа екстреної ланки медичної допомоги були основними питаннями другого засідання Стратегічного комітету Уряду, яке відбулося 25 березня.

«Це хронічні проблемні питання, за які довгий час не бралися», – сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Він нагадав, що Уряд України переходить на середньострокове бюджетне планування і опрацьовує всі стратегічні рішення у форматі урядової політики – з чіткими рамками, критеріями, цілями й завданнями. А питання профтехосвіти, розвитку екстреної медицини саме й потребують стратегічного бачення і середньострокового плану досягнення цілей.

«Професійно-технічна освіта – це важлива ланка усієї системи освіти, яка в західних країнах є основою професійного спрямування молоді. Натомість в Україні через хронічний «залишковий принцип» і штучну «непрестижність» робітничих професій діти навчаються на матеріальній базі 50-річної давнини і нерідко за принципом «аби зайняти місце», щоб заклад не втратив бюджетну субвенцію», - додав прем’єр.

У контексті реформи екстреної медицини він нагадав, що цього року в Україні запускається пілотний проект реформи «швидкої» у 5 областях, які стануть прототипом для усієї системи по країні.

Як зазначається на офіційній Facebook-сторінці Реформи державного управління, питання порядку денного були розглянуті у форматі «політичної пропозиції», що відповідає європейській практиці підготовки і прийняття урядових рішень.

«Ці документи розробляли створені в рамках реформи держуправління нові підрозділи міністерств – Директорати. Саме вони впроваджують в рамках реформи сучасні методи аналізу політики, нові процедури підготовки рішень для того, щоб Уряд на своїх засіданнях приймав максимально пропрацьовані ефективні і якісні політичні рішення, а не витрачав час на дискусії про технічні деталі», - підкреслюється у повідомленні РДУ.

При цьому зазначається, що це відносно нова робота для системи державного управління, але вона «дає змогу перейти до ефективного стратегічного планування, що дозволяє значно підвищити ефективність роботи Уряду, який постійно шукає можливості удосконалення процесу прийняття рішень і відкритий до нових можливостей і сучасних тенденцій в сфері державного менеджменту».

 

За матеріалами kmu.gov.ua

Категорія: 
Останні новини