Сьогодні перемагає та країна, яка будує сильне та ефективне державне управління, - Олександр Саєнко

21.12.2017

18 грудня відбулася підсумкова конференція "Реформа державного управління", метою якої було обговорити ключові результати реформування у 2017 році та цілі на майбутнє.

"Сьогодні перемагає не та країна, яка володіє більшими природними ресурсами, а та, яка побудує найбільш успішну систему державного управління", - заявив під час свого виступу Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко.

Він також додав, що одними з першочергових завдань Уряду є розбудова ефективного врядування, залучення найкращих менеджерів на державну службу, побудова прозорої і відкритої системи врядування.

Особливо важливим є також створення передумов для подолання інституційних засад корупції.

Зокрема, "кумівства" при підборі кадрів на держслужбу, непрозорості у прийнятті рішень, обмеженого доступу громадян до адмінпослуг, неправомірного втручання держави в діяльність суб'єктів господарювання тощо. Усі подібні речі повинні бути мінімізовані в результаті реформи.

"Важливою передумовою такої реформи є політична воля Уряду та Прем'єр-міністра. Без цього така масштабна реформа не може відбутись", - додав він.

Міністр також відзначив прогрес реформи за останні роки. Це, в першу чергу, Стратегія реформування державного управління, що отримала схвальні відгуки міжнародних партнерів України, в тому числі програми SIGMA. Вона визначає основні напрямки роботи. Наприклад, це – перехід на трирічне планування, який забезпечив чітке узгодження політичних пріоритетів з ресурсом бюджету. Також було побудовано систему автоматизованого моніторингу програми дій Уряду, яка містить чіткі критерії виконання, терміни та відповідальних.

Крім того, одним з пріоритетних напрямків є розвиток інституцій. У 2017 році розпочалась реформа міністерств, які будуть позбавлені невластивих функцій (управління підприємствами, контрольно-наглядова діяльність, сертифікаційні послуги та ін.) та перетворяться на потужні аналітичні центри.

Окремо Міністр зазначив, що процедура підготовки та прийняття урядових рішень має недоліки. "Дуже часто дискусія триває між юридичними і фаховими службами без достатнього розуміння того, навіщо потрібне це рішення, які ризики воно несе, скільки буде вартувати і куди ми в цілому рухаємось", - зазначив він. За словами Міністра, зараз ми стоїмо на порозі розробки нового Регламенту Кабінету Міністрів, проект якого було представлено на Конференції. "Етап комунікації та координації зі стейкхолдерами є дуже важливим. У сьогоднішніх умовах ми часто починаємо обговорювати законопроекти вже на етапі їх внесення в Парламент. Ми маємо змінити цю систему", - зазначив Олександр Саєнко.

Міністр зупинився на питаннях підбору та управління персоналом. "Ми змінили процедуру конкурсного відбору. Завдяки цьому відбір, який зараз відбувається в директорати міністерств, набагато якісніший і ефективніший, ніж ми мали в 2016 році", - зазначив він.

Найближчим часом Уряд розгляне уніфіковані показники ефективності державних секретарів міністерств та державних службовців категорії "А". Крім того, всі працівники, набрані у нові директорати в міністерствах, також отримали чітко визначені показники ефективності їх діяльності на випробувальний термін, завдяки чому можна буде говорити про ефективність кожного конкретного працівника.

 

Останні новини