Спікери високого рівня заявили про підтримку подальшого вдосконалення інвестиційного клімату в постпандемічній Україні

23.06.2021

22 червня 2021 року представники українського уряду, бізнесу, представники ЄС та держав-членів ЄС, міжнародні фінансові організації взяли участь у публічному обговоренні інвестиційного клімату в постпандемічній Україні.

Онлайн-обговорення пройшло під головуванням Катаріни Матернової, в.о. голови Групи підтримки України, Європейська комісія. Вона зазначила, що "за останні роки Україна досягла величезного прогресу в багатьох ключових реформах - від енергетичного і банківського секторів до децентралізації, цифрової трансформації та малої приватизації. ЄС і міжнародні фінансові організації надають Україні допомогу на цьому складному шляху. Попереду ще багато роботи, але ми будемо і надалі разом з нашими українськими друзями прагнути того, аби ми могли спільно скористатися перевагами “зелених” та цифрових перетворень по мірі трансформації світу після пандемії".

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у вступному слові підкреслив: “Реалізація реформ, перш за все, сприяє просуванню України на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції, і водночас має безпосередній зв'язок із покращенням інвестиційного клімату в Україні.  Він наголосив, що “корпоративна реформа – дуже важлива для тих компаній, які не можуть бути приватизовані і залишаються у власності держави. У деяких компаніях реформа призвела до позитивних результатів, а в деяких поки ще ні. Тому це є пріоритетом, і ми продовжуватимемо реформу корпоративного управління. Уряд розпочав діалог про фактичний перезапуск реформи, який відбувається у співпраці з міжнародними партнерами”.

Прем’єр-міністр також підкреслив важливість державно-приватного партнерства як інструмента для залучення інвестицій. Зокрема, за підтримки міжнародних фінансових організацій реалізуються проекти державно-приватного партнерства в портах Херсон та Ольвія. На сьогодні спільно з МФО в галузі транспорту в Україні здійснюється реалізація 17 спільних проєктів. 

Учасники заходу взяли участь у двох панельних дискусіях. У першій - обговорювали вплив пандемії COVID-19 на економіку та результати реформ в Україні. Протягом дискусії учасники назвали судову реформу, демонополізацію ринків та антикорупційну реформу як першочергові пріоритети, над якими Україні потрібно продовжувати працювати. Іноземні партнери привітали українських колег із запуском ринку землі. Друга панельна дискусія була присвячена питанням викликів та можливостей для розбудови більш екологічного, цифровізованого та стійкого майбутнього, а також залучення інвестицій, необхідних для цієї трансформації. Під час заходу учасники обговорили прогрес, досягнутий Україною, а також найважливіші наступні кроки для побудови економіки, що відповідає 21 століттю, у сусідстві з Європейським Союзом, із супутнім залученням бізнесу та створенням нових робочих місць. 

Довідкова інформація: 

Захід, організований Урядом України, партнерами з Литви та Європейського Союзу, є частиною низки підготовчих дискусій на високому рівні, що передують Міжнародній конференції з питань реформ в Україні (Ukraine Reform Conference 2021), яка відбудеться 7-8 липня у Вільнюсі.

Ukraine Reform Conference - це щорічна міжнародна подія, яка збирає українських та іноземних лідерів для обговорення реформ у країні.

Категорія: 
Останні новини