ЄС відзначив позитивну динаміку впровадження реформ в Україні

09.11.2018

Єврокомісар з європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоханнес Хан офіційно представив прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману звіт Єврокомісії щодо стану виконання Україною зобов’язань за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС за результатами останнього року – з листопада 2017 по листопад 2018 року.

“Україна просунулася у ряді важливих і потрібних реформ протягом минулого року, включаючи охорону здоров'я, пенсійну, децентралізацію, державне управління, державні закупівлі та охорону навколишнього середовища, що є життєво важливим для виконання Угоди про Асоціацію, а саме, для більш процвітаючої і стабільної України. Сьогодні, в український передвиборчий період, дуже важливо зберегти динаміку реформ і зробити ці зміни незворотними, не можна відкотитися назад в таких питаннях, як боротьба з корупцією. Продовження реформ у сфері економіки та правосуддя дасть сильний сигнал не лише українцям, а й внутрішнім та міжнародним інвесторам, сприятиме створенню робочих місць в Україні”, - прокоментував результати аналізу реформ Йоханнес Хан.

В Звіті підкреслюється позитивна динаміка економічних реформ і, зокрема реформи державних підприємств, завдяки якій державні підприємства під керівництвом незалежних наглядових рад демонструють збільшення прибутку, а сотні дрібних активів держава успішно продає через прозорі аукціони на ProZorro.Продажі.

Представники Єврокомісії засвідчили позитивну динаміку фінансових показників державних підприємств в останній звітний період. В звіті приведена статистика, що прибутки 100 найбільших державних підприємств за результатами діяльності у 2017 році зросли на 38%. Додамо, що досягнутий минулого року рівень прибутку у 44,4 мільярда гривень у 2,2 рази більший ніж показник 2015 року і у 3,6 рази більший, ніж у 2014-ому.

Нагадаємо, що реформа державних підприємств рухається по двом напрямкам – реформа корпоративного управління стратегічних державних підприємств, які мають залишатись у власності держави, і приватизація решти підприємств, що дозволить зменшити обсяг активів у власності держави.

Як підкреслив на своїй сторінці у Facebook Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко, “схвально оцінено також реформу корпоративного управління та старт прозорого процесу залучення інвестицій в сектор держкомпаній чим наразі опікується наша команда”.

У Звіті зазначається: “Нові рекрутмент процедури, запроваджені на початку 2018 року, призвели до призначення незалежних наглядових рад на трьох великих державних підприємствах”. Мова йде про наглядові ради “Укрзалізниці”, “Укренерго”, “Укрпошти”.

Крім того, згадується, що нещодавно Уряд також прийняв головні засади державної політики власності, на основі яких будуть розроблені політики власності щодо тих підприємств, які поки залишаються у власності держави.

Щодо прогресу приватизаційних процесів, Звіт підтверджує успішність “малої” приватизації, яка дозволила державі продати сотні малих активів за спрощеною прозорою процедурою. В Єврокомісії очікують на продаж ще кілька сотень “малих” об’єктів до кінця року. Згадується і про “велику” приватизацію: “Фонд державного майна нещодавно відібрав радників для підготовки до приватизації кількох великих державних підприємств і їх продаж очікується 2019 року.

Отже як зауважив Олександр Саєнко, багато зроблено, ще більше завдань попереду.

Категорія: 
Останні новини