Україна — failed state чи надійний партнер

22.07.2019

#UkraineReformConference. Про що говорили і чому це важливо?

URC, Ukraine Reform Conference

«Україна — failed state. У них нічого не виходить — війна, корупція, криза. Віддайте їх нам» — такий наратив про Україну активно пропагується в іноземних медіа країною-агресором. З таким сприйняттям міжнародних партнерів доводиться взаємодіяти українській владі. Очевидно, що треба об'єктивно оцінювати зради і перемоги. Проте, на жаль, критика та негативні новини продаються легше. Саме тому активна комунікація успішних змін, що вже відбуваються в Україні, є важливим пріоритетом влади і активної громадськості.

Завдання, яке було поставлено главою Уряду перед командою Офісу реформ та Секретаріату Кабміну було непростим — вийти за рамки традиційних форматів коротких зустрічей та створити міжнародну платформу, де можна зібрати міністрів закордонних справ провідних країн світу, керівників міжнародних організацій і зосередити їх увагу лише на Україні, присвятивши цьому цілий день. Так, у 2017 році була започаткована Міжнародна конференція з питань реформ в Україні - #UkraineReformConference.

Конференція такого масштабу — ідеальне місце для спростування стереотипів і формування позитивної репутації. Важливо, що кожна конференція проходить в партнерстві з іншою державою. Уперше зібравши конференцію у Лондоні 2017 року, Уряд представив Стратегічний план дій на три роки. Проміжні результати обговорили в 2018 році під час другої конференції в Копенгагені. І цьогоріч підвели підсумки та окреслили бачення майбутнього України вже у Торонто. Така географія — це підтвердження, що Україна має друзів по всьому світу.

Зважаючи на доволі складний для України момент — після президентських виборів та напередодні парламентських — проведення конференції цього року викликало деякі побоювання. Але усе склалося вдало: міжнародна спільнота, а цього разу зібралось більше 800 учасників, делегації з майже 40 країн, відзначила прогрес українських реформ та запевнила у продовженні співпраці. Разом з українськими та міжнародними урядовцями й експертами обговорили існуючі проблеми і загрози, а наприкінці - президент України окреслив своє бачення розвитку країни та дав зрозуміти, що позитивні трансформації будуть продовжуватися прискореними темпами.

І важливо, що досягнення України відзначають не лише наші високопосадовці, а й іноземні урядовці та експерти. Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, відкриваючи конференцію, наголосила, що Україна досягла більших успіхів у реформах за останні п’ять років, ніж за всі роки незалежності.

Серед найбільших досягнень — макроекономічна стабілізація, лібералізація енергетичних ринків, успішне просування реформи охорони здоров’я, реформи держуправління, освіти, пенсійна реформа та дерегуляція

Зокрема учасники зазначали, що серед найбільших досягнень — макроекономічна стабілізація, лібералізація енергетичних ринків, успішне просування реформи охорони здоров’я, реформи держуправління, освіти, пенсійна реформа та дерегуляція. Країна змінюється, але попереду чимало роботи і багато викликів — стверджують наші міжнародні партнери.

«Україні потрібна нова бізнес-модель з кращими державними інституціями, конкурентний приватний сектор, готовий конкурувати в європейському середовищі і в світі» — наголосив перший заступник директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Девід Ліптон. «Саме реформи дозволять Україні прискорити економічне зростання понад 5−6% на рік», — зазначив він.

Багато учасників підкреслювали, наскільки вражені змінами, що відбуваються, особливо в умовах війни та російської агресії. Уповноважений Уряду Німеччини Георг Мільбрадт, говорячи про реформи в цілому, та про децентралізацію зокрема, наголосив, що вона є успішною і зміцнює країну. Більше того, він зауважив, що «децентралізація — це вірус, який підриває східного сусіда — Росію».

Крім того, позитивні новини про Україну завдяки конференції охопили українські та міжнародні медіа — понад 100 публікацій в міжнародних медіа, включно з рядом сюжетів на українському та канадському телебаченні. Новини з Конференції були поширені провідними світовими інформаційними агенціями — Reuters, Agence France-Presse, Radio Free Europe/Radio Liberty, Al Jazeera, а також діловими виданнями Туреччини, Китаю, Малайзії та інших країн.

Скептики скажуть, Ukraine Reform Conference — це лише віха в календарі, а інші побачать можливість продемонструвати світові, що ми змінюємось і відповідально виконуємо взяті на себе зобов’язання. Впевнений, що завдяки спільним зусиллям, подолаємо міф про «failed state» та закріпимо довіру до України як надійного партнера, що своїм прикладом позитивно впливає не весь регіон.

 

Антон Ященко, виконавчий директор Офісу реформ Кабінету Міністрів України

Спеціально для НВ Бізнес

Останні публікації