«Коперниківський переворот»: про що говорили в перший день Ukraine Reform Conference

03.07.2019

Україна докорінно змінює систему державного управління і сьогодні вона обертається навколо громадян, сказала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун під час панельної дискусії в рамках Ukraine Reform Conference.

«Ми здійснили «коперниківський переворот». Колись центром всесвіту був уряд – зараз так не є. Тепер у центрі  - сонце, тобто громадяни України. І система обертається навколо громадян», - зазначила вона.

При цьому У.Супрун додала, що був змінений принцип роботи на рівні міністерства.

«Створено 5 директоратів, які відповідальні за формування політики. І якщо раніше політика формувалася в Києві, а потім нав’язувалася в регіонах, то тепер ми спочатку дослухаємося до громадян, а потім транслюємо їх відгуки на державну політику», - сказала Уляна Супрун.

На її думку, аби залучати на держслужбу найкращих фахівців необхідні дві речі: по-перше, дати кандидатам можливість постійно підвищувати професійний рівень. По-друге, розвивати культуру залучення (інклюзивності), давати держслужбовцям розвиватися у тому напрямку, який їм найбільш цікавий, а отже, в якому вони найбільш ефективні.

Крім того, наголосила міністерка, не варто боятися залучати до реформ представників бізнесу та громадянського суспільства.

Проте, як наголосив президент України Володимир Зеленський, попереду ще багато роботи.

«Ми маємо змінити філософію державних інститутів та державних службовців. Держава має надавати громадянам якісний сервіс, допомагати, коли це потрібно і не втручатися, коли про це не просять», - сказав він.

В свою чергу перший віце-прем‘єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів під час панельної дискусії «Візія: Україна – країна з високими доходами» наголосив, що наразі Україна демонструє впевнене економічне зростання, однак його темпи є занадто повільними для повноцінних змін в Україні.

«Щоб економічне зростання було більш динамічним, слід забезпечити відкриття і лібералізацію ринків для входження приватного капіталу в енергетиці, агроіндустрії, інфраструктурі, фінансовому секторі, а також забезпечити умови для розвитку приватного бізнесу: дерегуляцію, захист прав власності, верховенство права, справедливу судову систему, ефективні антикорупційні заходи», – сказав він.

За його словами, Україна повинна бути більш амбітною – як у внутрішній політиці, так і на міжнародній арені.

«Можна порівнювати успіхи України з успіхами інших країн, але усі ми унікальні. Тому Україна цілком здатна здійснити власний неповторний успіх. Як свого часу зробила це Канада», – підсумував Степан Кубів.

Міністр фінансів Оксана Маркарова під час дискусійної панелі «Україна: суверенна, безпечна та заможна» також висловила свою думку та бачення процесу реформ у державі.

«Не можна досягти реальних результатів без реального бажання змінюватись. З 2014 року ми не просто механічно рухаємось шляхом реформ, ми системно перетворюємо Україну. Наша економіка зростає вже 14 кварталів поспіль, а виважена фіскальна політика дозволила у 2018 році зменшити показник співвідношення держборгу до ВВП до 52,3%», – сказала вона.

При цьому Оксана Маркарова підкреслила, що, зважаючи на сьогоднішні умови, «успішна Україна – це успішна Європа, це перемога демократії, європейських цінностей та ідеалів».

В свою чергу віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко повідомив, що ЄБРР і надалі співпрацюватиме з Україною. Крім того, він поділився успіхами реформи децентралізації, яка, за його словами, є найуспішнішою в Україні.

 «Реформа в першу чергу змінила систему управління. Наразі створено 913 нових об’єднаних територіальних громад, які мають свої чіткі обов’язки, фінанси і повноваження. Якщо говорити у процентному відношенні – об’єднані тергромади покривають 45% України, в яких живе майже 70% населення. І сьогодні в Торонто з нами 40 успішних лідерів ОТГ, які в майбутньому ще займуть свої місця в Парламенті», – наголосив Геннадій Зубко.

За словами урядовця, децентралізація – це справді зміна і нова стратегія створення регіональних громад.

В той же час уповноважений Уряду Німеччини Георг Мільбрадт, підкреслюючи, що децентралізація є успішною і зміцнює країну, зазначив: «Децентралізація – це вірус, який підриває вашого східного сусіда – Росію».

Як зазначили спікери, Ukraine Reform Conference дозволяє міжнародній спільноті  продемонструвати свою підтримку процесу реформ в Україні.

Зокрема, представники делегацій з Великої Британії, Швеції, Литви, Японії, Латвії, Польші, Люксембургу та багатьох інших країн запевнили українську сторону у продовженні підтримки реформ в Україні.

Нагадаємо, 2-4 липня в Торонто проходить третя Міжнародна конференція з питань реформ в Україні. За попередньою інформацією, очікується, що цього року конференцію відвідають понад 800 друзів та партнерів України. Серед них делегації з 37 країн світу, 9 міжнародних організацій та інституцій.


Читайте також: 

Христя Фріланд: Україна за останні 5 років досягла більшого прогресу у реформах, ніж за попередні 20

Вперше Ukraine Reform Conference відвідав президент України

Канада виділила понад $45 млн на реформи в Україні

 

 

Останні новини