Авторизація реєстраторів нерухомості через Google Authentificator забезпечить ефективну протидію рейдерству - Дмитро Дубілет

14.11.2019

Одним зі способів рейдерства нерухомості є злам комп'ютерів реєстраторів, наприклад, нотаріусів, і для боротьби із цим впроваджено додаткову опцію авторизації реєстраторів нерухомості через Google Authentificator, повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

"Тепер для проведення будь-якої дії реєстратору потрібно буде не лише скористатися своїм електронним підписом, а й ввести код зі свого смартфону. Зламати комп'ютер і смартфон одночасно фактично неможливо", - написав він у Facebook у четвер.

За словами міністра, заразивши комп'ютер реєстратора, зловмисник від його імені переписує майно жертви. Однак, як пише Дмитро Дубілет, якщо ніякого зламу не було, і реєстратор сам пішов на незаконну дію, він міг завжди сказати, що його комп'ютер зламали.

Раніше для боротьби з цим держава планувала зобов'язати реєстраторів встановлювати складний програмно-апаратний комплекс, що спричинило б значні витрати. При цьому, пояснює міністр, банківський досвід свідчить, що ефективну протидію таким зловмисникам може чинити аутентифікація через SMS-пароль.

"Приблизно такими аргументами я переконав колег згорнути дорогу програму захисту й натомість зробити другий фактор авторизації. Хіба що замість витрат на SMS-паролі я запропонував Google Authentificator. На щастя, він безкоштовний", - написав він.

Дмитро Дубілет додав, що другий фактор авторизації є лише опцією, але незабаром Мін'юст має намір зробити його обов'язковим.


Іще за темою: 

ЕЦП унеможливлює внесення змін до опублікованого документу заднім числом – Дубілет

Дмитро Дубілет обіцяє викорінити «паперові процеси» у держорганах

Експерти визначили найважливіший крок для успішної реалізації реформи управління держпідприємствами

Категорія: 
Останні новини