Поступ земельної реформи – діалог із керівниками міст Полтавщини

05.04.2019

Новації у земельному законодавстві та реформаторські ініціативи уряду, а також  реалізація повноважень органами місцевого самоврядування, новації та неврегульовані питання земельного законодавства розглядалися під час засідання регіональної платформи Асоціації міст України 3 квітня у Миргороді.

«Реальне просування земельної реформи – це значною мірою компетенція органів місцевого самоврядування. І більшість законопроектів в земельній сфері, які в останні декілька років вдалося ініціювати і провести у Верховній Раді України стосуються, перш за все, повноважень органів місцевого самоврядування. Із поточного року в Україні нарешті почалося вирішення проблеми земель колишньої колективної власності, яких нараховується близько 1,5 млн. га, адже до прийняття спеціального законодавства їх використання фактично здійснювалося в тіні. Тепер діє правовий механізм поступової передачі цих земель у комунальну власність», - пояснює старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ КМУ Андрій Мартин, який був одним із спікерів засідання.

Крім того, експерт зосередив увагу на зусилля Уряду у забезпеченні реалізації ефективної та виваженої земельної політики і, зокрема, основних положеннях постанови Кабінету Міністрів України від 18.07.2018 № 710, що набрала чинності у березні 2019 року.

«Вона удосконалює порядок ведення Державного земельного кадастру шляхом запровадження електронного сервісу із реєстрації земельних ділянок, а також здійснення моніторингу реєстраційних дій. Крім того, найближчим часом Урядом буде прийнято нову редакцію порядку інвентаризації земель, а також встановлені правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення», - зазначив А.Мартин.

Учасники дискусії відзначили важливість прийняття Верховною Радою України законопроект № 8121, що повністю підготовлений до другого читання та комплексно вирішує проблему протидії рейдерству.

Як пояснює експерт, одна з головних його норм стосується того, що за кошти державного бюджету буде проведена масштабна інвентаризацію земельних ділянок усіх форм власності. За наслідками інвентаризації до Державного земельного кадастру мають бути внесені відомості про усі земельні ділянки, які на сьогодні у кадастрі відсутні. В результаті, проблема подвійної реєстрації оренди землі зникне.

А.Мартин також наголосив на важливих змінах від 1 січня 2019 року, а саме: можливості передачі сільським, селищним та міським радам повноважень із затвердження нормативної грошової оцінки земель та землевпорядної документації з паювання земель за межами населених пунктів.

«Місцеві ради також одержали право передавати в оренду невитребувані паї за межами населених пунктів. Також була вперше дозволена міна земельних ділянок державної та комунальної власності всередині одного масиву», - додав він.

 

Довідково.

Засідання відбулося за підтримки проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)».

Проект реалізується Асоціацією міст України, спрямований на створення сприятливого середовища для впровадження децентралізаційної реформи в Україні, зміцнення місцевого самоврядування, поглиблення демократичних процесів розвитку територіальних громад та стабільності держави.

Останні новини