Реформа децентралізації – одна з ключових тем засідання представництв держав-учасниць ОБСЄ у Відні

04.03.2019

Українська делегація презентувала результати впровадження реформи децентралізації влади в Україні під час засідання представництв держав-учасниць ОБСЄ у Відні.

Наразі вже досягнуто значних успіхів на шляху до формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади для створення і підтримки повноцінного життєвого середовища для громадян, надання високоякісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів прямого народовладдя, узгодження інтересів держави та територіальних громад.

                 Зокрема:

  • Формується нова територіально основа для діяльності органів місцевого самоврядування – спроможні об’єднані територіальні громади. За 4 роки реформи створено 878 ОТГ це 38% території України і близько 69% населення.
  • Створюється незалежна ресурсна база для здійснення повноважень на місцях – в результаті фінансової децентралізації власні доходи місцевих бюджетів зросли з 70 мільярдів гривень до 234мільярдів гривень. Частка місцевих бюджетів у зведеному Державному бюджеті зросла до 52%.
  • Відбувається передача повноважень органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування та їх розмежування між рівнями і органами за принципом субсидіарності.
  • Формується нова мережа для надання якісних та доступних послуг на місцях: створено  779 центрів надання адміністративних послуг, більше 753 опорні школи і 120 тисяч дітей переважно в сільській місцевості сьогодні можуть навчатись в якісно новому освітньому середовищі, будується мережа сільських амбулаторій, до складу яких з 4223 необхідних для забезпечення доступності будується 517 нових.

 

                      

Загалом за 2015-2018 роки за державної підтримки було реалізовано більше 8000 інфраструктурних проектів, а це нові дитячі садки, школи, лікарні, мостові переходи, дороги, це нові робочі місця для українців.

Як зазначається, з 2018 року офіс Координатора проектів ОБСЕ в Україні співпрацює із Офісом реформ Кабінету Міністрів України у застосуванні діалогу та двосторонньої комунікації щодо реформ,  підтримуючи Україну у зміцненні досягнень у сфері демократії та належного урядування.

У співпраці з Офісом реформ та за допомогою залучених експертів Координатор проектів ОБСЄ в Україні було ідентифіковані проблемні питання в реформах децентралізації та реформи державного управління та  розроблені методології проведення діалогових заходів в цих реформах. З використанням розробленої методології лише у минулому році було проведено 9 заходів з питань децентралізації, зокрема приєднання громад до міст обласного значення. За результатами цих заходів вдалося покращити комунікацію та взаєморозуміння серед учасників, налагодити їм між собою персональні контакти та досягти певних домовленостей з питань процесу приєднання громад чи налагодження подальшої співпраці громад.

Крім того, визначені подальші кроки: завершити формування спроможних громад, завершити формування ефективної системи служби органів місцевого самоврядування та органах виконавчої влади, упорядкувати систему державного контролю та нагляду за законністю діяльності органів місцевого самоврядування та завершити процес розмежування та передачі повноважень між усіма рівнями влади за принципом субсидіарності.

Всі ці завдання відображені у новій дорожній карті, що було презентовано Прем’єр міністром України Володимиром Гройсманом на Форумі місцевого самоврядування у грудні 2018 року та затверджено Урядом у січні поточного року.

Довідково: 4 березня 2019 року відбулася подія представництв держав-учасниць ОБСЄ, присвячена перебігу реформ в сфері правосуддя та децентралізації в Україні.

Учасники: Генеральний Секретар ОБСЄ Томас Гремінгер; Постійний Представник України в ОБСЄ Ігор Прокопчук; Координатор проектів ОБСЄ в Україні Генрік Вілладсен; Голова Європейської Комісії з питань ефективності правосуддя Георг Става; Суддя Верховного Суду та Секретар Великої Палати Всеволод Князєв; Суддя Верховного Суду Ганна Вронська; Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков; Координатор Ради з питань судової реформи, заступник глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов;  Керівник Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні Ека Ткелашвілі; Перший заступник міністра регіонального розвитку В’ячеслав Негода; та Заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Ольга Лішик.

Подію організовано Представництвом України в ОБСЄ за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні. 

Останні новини