Вперше представлено чотири моделі майбутнього ринку земель

16.04.2019

Чотири варіанти запровадження ринку землі в Україні, що напрацьовані робочою групою при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин було вперше презентовано під час «Всеукраїнського земельного форуму» у Києві 10 квітня 2019 року.

Як повідомив старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ КМУ Андрій Мартин, який є учасником робочої групи, мова іде про чотири можливі варіанти запровадження обігу сільськогосподарських земель.

«…Регульований ринок і поетапне відкриття ринку земель для громадян та юридичних осіб; контрольований ринок і одночасне відкриття ринку земель для громадян та юридичних осіб; контрольований ринок і поетапне одночасне відкриття ринку земель; ліберальний ринок і одночасне відкриття ринку земель для громадян та юридичних осіб», – пояснив він.

Так, у двох варіантах пропонується поетапне відкриття ринку землі для фізичних і юридичних осіб, а у двох – одночасне. Однак різниться кількість гектарів, які можна буде придбати, та етапи їх купівлі. Купити землю, згідно із пропонованими варіантами, зможуть лише громадяни України. Зокрема, у двох «етапних» варіантах пропонується дати можливість фізичним особам у перші три роки купувати максимум 20 га землі. А от для юридичних осіб етапність придбання великих площ землі різна. В одному варіанті юридичні особи у перші три роки зможуть придбати максимум 200 га землі, з четвертого року – максимум 500 га, а надалі – до 20 тисяч га. Інший варіант пропонує уже в перші три роки дозволити юридичним особам купувати до 500 га землі, а з четвертого року – до 20 тисяч га.

Переважне право на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення пропонується надати членам сім’ї власника земельної ділянки, орендарям, власникам та користувачам суміжних земельних ділянок, а також фермерським господарствам, що знаходяться (зареєстровані) в територіальних громадах, де розташовані земельні ділянки. Окрім того, покупець матиме обов’язково документально підтверджувати легальність коштів, за які він бажає придбати земельну ділянку.

«Важливим результатом «Всеукраїнського земельного форуму» є не лише перша публічна презентація варіантів майбутньої моделі ринку сільськогосподарських земель, але й в цілому позитивне сприйняття ідей лібералізації земельних відносин керівниками агробізнесу, яких, зазвичай, вважають чи не найпалкішими прихильниками мораторію на відчуження земель», - зазначив Андрій Мартин.

Зокрема, голосування, які організатори провели серед аудиторії форуму, показали, що більшість керівників середніх господарств (55%) однозначно позитивно ставляться до запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, а противники становлять меншість (28%). Підприємці-аграрії не вважають за потрібне обмежувати коло покупців сільськогосподарських земель лише фізичними особами (цю ідею підтримує лише 31 % учасників форуму). Важливим також є те, що 81 % підприємств зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність, адже це дозволить повноцінно реалізовувати інвестиційні проекти у сільському господарстві, в тому числі здійснювати меліорацію земель, а також потребуватимуть ефективного кредитування з боку банківських установ під заставу землі.

 

Довідково: «Всеукраїнський земельний форум» відбувся за ініціативи Всеукраїнської аграрної ради та зібрав понад 490 керівників середніх сільськогосподарських підприємств та фермерів із сукупним земельним банком близько 4,5 млн га.

 

Останні новини