Ефективне управління земельними ресурсами: конференція Світового банку

07.05.2019

За останні десятиріччя на законодавчому рівні було врегульовано практично всі важливі для сталого розвитку земельних відносин питання, вважає старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабінету Міністрів України Андрій Мартин.

«Ефективне управління земельними ресурсами є однією із найважливіших умов розвитку держави та територіальних громад в Україні. За останні десятиріччя на рівні законодавства врегульовано практично всі важливі для сталого розвитку земельних відносин питання: ведення земельного кадастру, здійснення реєстрації прав на нерухоме майно, проведення землеустрою та оцінки земель», – зазначив він під час панельної дискусії в рамках міжнародної конференції «Ефективне управління земельними ресурсами як передумова розвитку України».

Проте, найбільш актуальне завдання сьогодення, на його думку, - забезпечити неухильне виконання закону.

« … Забезпечити надійність гарантування прав на землю, створити передумови для ефективного обігу земельної власності», - додав експерт Офісу реформ.

Особливу увагу конференції було приділено міжнародному досвіду у сфері побудови кадастру, реєстрації прав на землю та управління земельними ресурсами. Це питання висвітлили учасники з Нідерландів, Литви, Грузії, Білорусі, а також від Світового Банку, ЄС та Економічної комісії ООН для Європи.

Також обговорювались найголовніші виклики земельної реформи: наповнення Державного земельного кадастру, удосконалення нормативно-правової бази та реєстрація прав на землю, ефективне управління земельними ресурсами як інструмент зміцнення місцевого самоврядування, система інформування власників земельних ділянок та моніторинг використання землі.

Хедлайнерами конференції виступили в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, керівник програм Світового банку з питань інфраструктури та сталого розвитку в Україні, Білорусії та Молдові, Європі та Центральній Азії Бахер Ель-Хіфнаві, заступник міністра юстиції України Ірина Садовська та керівник напрямку з питань сільського господарства Делегації ЄС в Україні Крістіан Бен Хелл.

Учасники конференції відзначили, що повний і коректний облік земель, прозорість даних та аналіз фактичного використання і можливостей дозволить збільшити економічну віддачу від земель. А це в свою чергу підвищить добробут громадян-власників землі, місцевих громад і держави в цілому.

Довідково:

Міжнародна конференція «Ефективне управління земельними ресурсами як передумова розвитку України» відбулася у Львові 23 квітня 2019 року. Організатором виступив проект Світового Банку та ЄС «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні».

 

Читайте також: Вперше представлено чотири моделі майбутнього ринку земель

 

 

Останні новини