Трудові книжки вже скоро будуть необов'язковими

27.11.2019

Кабінет міністрів проголосував законопроект, який має зробити трудові книжки необов'язковими, повідомив міністр КМУ Дмитро Дубілет.

«Сьогодні на засіданні Кабміну проголосували за законопроект, який має зробити трудові книжки необов'язковими. Тепер очікуємо, коли за законопроект проголосує Рада», - написав він на своїй Facebook-сторінці.

Він також додав, що прийнято постанову, яка передбачає, що громадяни зможуть попросити роботодавця передати в електронній формі інформацію про стаж до 2000 року.

«Зараз у Пенсійного фонду є інформація тільки з 2000 року», - уточнив міністр.

Це, за його словами,  дозволить у майбутньому зробити призначення пенсій та інших соціальних виплат повністю дистанційно, без необхідності відвідувати Пенсійний фонд.

«Також прийняли ще одну круту штуку. Цією постановою ми дали можливість отримувати електронні сервіси пенсійного фонду (наприклад, усілякі довідки) не тільки за допомогою цифрового підпису, але й за допомогою BankID. Цифровий підпис все ще має низьке проникнення серед українців. а Інтернет-банками ПриватБанку, monobank та інших банків-учасників користуються багато хто», - написав Дмитро Дубілет.

В свою чергу, у Мінсоцполітики пояснили, що ж означає перехід до електронної трудової книжки:

  • Працівники не повинні будуть продовжувати радянську практику збирання купи довідок для підтвердження свого трудового стажу (якщо втратили книжку)
  • Пенсії та соціальні виплати поступово стануть призначатися автоматично без зайвої бюрократії
  • Електронна версія трудової книжки - це менше навантаження на роботодавців та самозайнятих працівників – ФОП
  • Рішення Уряду також спростить пошук та оформлення людей на роботу

Крім того, згідно із інформацією на міністерства, це дозволить кожному у кілька кліків за допомогою електронного підпису отримати витяг у електронному кабінеті Пенсійного фонду і не боятися загубити трудову книжку. А також:

  • Працівники будуть впевнені, що відомості завжди надійно захищені, а недобросовісний роботодавець їх не викривить.
  • Коли настане час оформити пенсійні виплати - це буде легко та без клопоту збирання підтверджувальних документів - всі дані вже знатиме Пенсійний фонд.
  • Роботодавці не будуть навантажені зайвим кадровим обліком і матимуть завжди достовірну інформацію про своїх працівників.

Іще за темою:

Уряд планує запустити електронні довіреності в Україні – Дмитро Дубілет

ЕЦП унеможливлює внесення змін до опублікованого документу заднім числом - Дубілет​

Категорія: 
Останні новини