Ukraine4Industry: Як Україні підвищити конкурентоспроможність

13.06.2019

Україна в першу чергу має зосередитись на цифровізації економіки та сприянні розвитку високотехнологічного бізнесу, аби стати більш конкурентоспроможною, вважає старший проєктний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України Ігор Гончаренко.

"У порядок денний пріоритетів реформ в Україні мають потрапити питання, пов’язані із цифровізацією економіки, поширенням телекомунікаційних технологій, та сприянням розвитку високотехнологічного бізнесу та інноваційної діяльності", - зазначив він під час конференції Ukraine4Industry у Кризовому медіа-центрі України в четвер.

Експерт також додав, що це не значить, що можна забути про неефективні інституції, нестабільне макроекономічне середовище, низький рівень розвитку фінансового сектору, проблеми з конкуренцією на певних ринках тощо.

За його словами, позиція України в Індексі глобальної конкурентоспроможності (ІГК) останніми роками коливалась у межах 70-80-х місць, а минулого року ми спустилися на 83 місце з 81-го.

“ІГК-2018 отримав номер 4.0 – це четверта версія методології, за якою розраховується індекс, а також 4-та індустріальна революція, яка лягла в основу оновленої методології. Україна в цьому Індексі посіла 83 місце”, - зазначив він.

Новий індекс, за словами І.Гончаренка, підкреслює роль людського капіталу, інновацій, пружності (здатності швидко відновлюватися) та гнучкості (здатності пристосовуватись до нових умов), не лише як драйверів, але й як визначальних факторів економічного зростання в епоху 4-ї індустріальної революції.

“Індекс, як і зараз, складався з 12 складових, але його розрахунок залежав від того, до якої групи (категорії) належала та чи інша економіка. Наприклад, Україна тривалий час була на стадії переходу від орієнтованості на ресурси до ефективності. Відповідно, фактори розвитку бізнесу та інновацій не відігравали для неї ключову роль, а акцент припадав на базові фактори, такі, як інституції, інфраструктура, макроекономічна стабільність тощо”, - пояснив він.

Сьогодні, як зазначає І.Гончаренко, всі складові мають однакову цінність для усіх економік. Крім того, відбулось певне перегрупування складових індексу: інфраструктура та поширеність телекомунікаційних технологій потрапила до базових факторів, тобто майже «за замовчуванням». Окремо виділений фактор людського капіталу, до якого доданий рівень цифрових навичок у працездатного населення, та оновлена категорія екосистеми інновацій, яка складається із факторів динамічності бізнесу та відкритості до інновацій.

“Зміни в методології минулого року відповідають змінам у світових трендах та новим викликам сучасності, пов’язаним зокрема із індустріальною революцією 4.0. Тому щоб бути конкурентоспроможною, Україна має підвищувати свої позиції в усіх без винятку складових індексу – це комплексне завдання”, - резюмував І.Гончаренко.

 

Індекс глобальної конкурентоспроможності (ІГК), що визначає рівень успішності країн у здатності забезпечувати стале зростання добробуту для своїх мешканців за рахунок підвищення продуктивності використання наявних ресурсів.

Ще за темою:

Штучному Інтелекту в Україні бути!

Останні новини